09.11.2017

Zapieksy z kozim serem i pieczarkami




               
             Uwielbiam zapieksy:) Szybko się je robi a za każdym razem można dodać coś innego. Próbowaliście już połączenia serka koziego z pieczarkami? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie są idealne jako przekąska, spotkania z przyjaciółmi czy dodatek do wina albo piwa



Składniki: 
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek 
  • 200 g kremowego serka koziego 
  • sól i pieprz 
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku 
  • 1 jajko 

              Pieczarki obierz, pokrój w plasterki i podsmaż. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokrój na równe kwadraty (moje miały wymiar 15x15cm). Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem. Serek wymieszaj z tymiankiem, sola i pieprzem. Jeśli serek będzie zbyt gęsty i ciężki do rozsmarowania dodaj odrobinę mleka, albo śmietany. Na środku każdego ciasta nałóż serek zostawiając z każdej strony 1cm margines. Na serku porozkładaj pieczarki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 20-25 minut. Podawaj na ciepło.




7 komentarzy:

  1. Świetnie się te zapiekanki prezentują.
    Coś czuję, że będę musiała spróbować :D
    Apetyczne, rewelacyjne, doskonałe!
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają mega pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jestem fanką koziego sera, ale tutaj kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie zapieksy to przyznaję dla mnie coś nowego. Jestem bardzo ciekawa ich smaku bo wyglądają świetnie.
    Koniecznie muszę spróbować.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...