15.11.2017

Trufle z czerwonej fasoli





                 Coraz więcej osób rezygnuje z cukru, nabiału, mięsa i glutenu. Od czasu do czasu i ja ulegam takiemu stylowi życia i robię coś dobrego bez tych złych dodatków.  Zapraszam was dzisiaj na kulki mocy z czerwonej fasoli z dodatkiem korzennych przypraw. Trufle wyszły bardzo smaczne fasola w nich jest niewyczuwalna tylko przyjemny posmak cynamonu, goździków i czekolady.




Składniki: 

  • 400 g czerwonej fasoli z puszki (użyłam gotowanej na parze) 
  • 100 g daktyli 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • szczypta soli 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta mielonych goździków i kardamonu 
  • coś do obtoczenia trufli np. starta gorzka czekolada, kakao, polewa czekoladowa, mielone orzechy 

                   Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw żeby zmiękły.  Fasolę przepłucz. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i delikatnie przestudź. Do miski przełóż daktyle, fasolę i przyprawy. Wszystko zblenduj na gładką papkę. Na końcu wlej czekoladę i wymieszaj. Masę włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Z gotowej masy utwórz kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w ulubionej posypce. Przechowuj w lodówce do tygodnia.





5 komentarzy:

  1. woow rewelacyjnie wyglądaja

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne trufelki.
    Nie powiedziałabym, że są z fasoli. Ot, zaskoczenie :)
    Super wyglądają.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłyśmy podobne w 2 wersjach. Z fasolą z puchy i gotowaną w domu. Te drugie zdecydowanie biły pierwsze na głowę więc polecamy spróbować :) Aczkolwiek nie robiłyśmy z tej na parze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio pokochałam słodkości z fasoli :) Muszę zrobić i trufle :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...