Jedna z lepszych babek jakie jadłam. Jest mięciutka, puszysta, bardzo wilgotna a do tego pachnie pomarańczami i kardamonem.
Składniki:
- 5 jajek temp. pokojowa
 - 180 g cukru
 - 150 ml oleju
 - 150 ml soku z pomarańczy temp. pokojowa
 - 300 g mąki
 - 1/4 łyżeczki kardamonu
 - 1/4 łyżeczki soli
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki sody
 
keksówka 30x11 cm
W misce wymieszaj mąkę, sól, kardamon, proszek i sodę. Odstaw na bok. Do miski miksera wbij jajka i zacznij ubijać. Pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta. Cienkim strumykiem wlewaj olej a potem sok. Następnie delikatnie wmieszaj mąkę. Przelej ciasto do natłuszczonej foremki i piecz w 180*C około 40-50 minut do suchego patyczka.

Ciekawe jak kardamon w takim wydaniu by nam zasmakował bo mamy do niego różne podejście :P
OdpowiedzUsuńNie znam takiej babki.
OdpowiedzUsuńWydaje się fajna.
Bardzo lubię wszelakie tego typu nowości. :) ... zwłaszcza z kardamonem.
Pozdrowionka!
Kardamon z cieście świetnie się sprawdza :) Pyszna babka :)
OdpowiedzUsuń