22.10.2017

Babcine racuchy





                 Babcine racuchy- uwielbiam je :) Są mięciutkie, puszyste i co najfajniejsze przypominają mi dzieciństwo. Koniecznie z plasterkami jabłuszka, posypane cukrem pudrem takie są najlepsze :)


Składniki: 
  • 400 g mąki 
  • 400 ml mleka temp. około 36-37*C
  • 140 g masła 
  • 3 jajka 
  • 40 g drożdży 
  • 50 g cukru 
  • 1 łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego 
  • olej do smażenia 
  • 2-3 jabłka 
  • cukier puder do oprószenia
   
            Do 1/2 szklanki mleka wsyp łyżkę cukru dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.  Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę, rozczyn i mleko. Miksuj na średnich obrotach około 10 minut aż pojawią się pęcherzyki. Cienkim strumykiem wlej rozpuszczone, przestudzone masło i wódkę. Na koniec wmieszaj delikatnie ubite na sztywno białka. Przykryj ściereczka i odstaw na godzinę.
Jabłka obierz i pokrój w cienie plasterki. Na patelni rozgrzej olej i kładź porcję ciasta a na każdym placku układaj kilka plasterków jabłka. Smaż z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.



9 komentarzy:

  1. Nie najadłyśmy się w zbytnio w życiu racuchów bo nasze babcie raczej ich nie robiły. Wolały placki ziemniaczane lub naleśniki :P Muszą świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wieki nie jadłam racuchów, a tak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oluś uwielbiam takie racuszki, w moim rodzinnym domu dość często były obecne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdecydowanie najlepsze :) Moja babcia od razu chyba ze 100 smażyła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To bardzo ostatnio popularny deserek - racuszki.
    Super. Domowe najlepsze.
    Wydaje mi się, że by mi się spodobały w smaku te Twoje pyszności.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...