05.10.2017

Pomarańczowa babka z kardamonem (bez laktozy)





                 Jedna z lepszych babek jakie jadłam. Jest mięciutka, puszysta, bardzo wilgotna a do tego pachnie pomarańczami i kardamonem.



Składniki: 
  • 5 jajek temp. pokojowa 
  • 180 g cukru 
  • 150 ml oleju 
  • 150 ml soku z pomarańczy temp. pokojowa 
  • 300 g mąki 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody 

keksówka 30x11 cm


                   W misce wymieszaj mąkę, sól, kardamon, proszek i sodę. Odstaw na bok. Do miski miksera wbij jajka i zacznij ubijać. Pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta. Cienkim strumykiem wlewaj olej a potem sok. Następnie delikatnie wmieszaj mąkę. Przelej ciasto do natłuszczonej foremki i piecz w 180*C około 40-50 minut do suchego patyczka.




3 komentarze:

  1. Ciekawe jak kardamon w takim wydaniu by nam zasmakował bo mamy do niego różne podejście :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam takiej babki.
    Wydaje się fajna.
    Bardzo lubię wszelakie tego typu nowości. :) ... zwłaszcza z kardamonem.
    Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kardamon z cieście świetnie się sprawdza :) Pyszna babka :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...