18.10.2017

Pilaw z groszkiem



              
           Pilaw to potrawa wschodnia przygotowana z ryżu z dodatkiem warzyw i mięsa. Moja propozycja jest bardziej wegetariańska. Z dodatkiem groszku i koperku. Pyszne, szybkie danie i bardzo sycące. Podajemy jako danie główne, albo jako przystawkę. Do potrawy możemy dodać podsmażone kawałki kurczaka.


Składniki: 
  • 200 g ryżu 
  • 2 średnie cebule 
  • 500 ml bulionu 
  • 350 g groszku mrożony albo świeży
  • pęczek koperku 
  • łyżka oleju i 40 g masła 
  • sól i pieprz do smaku 
           
                  Ryż porządnie przepłucz na sitku a następnie namocz w cieplej wodzie przez 10 minut. Na maśle i oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Wsyp ryż i chwilę podgrzewaj. Wlej bulion i przykryj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Dodaj groszek i gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec dodaj drobno pokrojony koperek i jeśli będzie trzeba dopraw solą i pieprzem. Podawaj na ciepło.



7 komentarzy:

  1. Cudowne danie kochana, ja uwielbiam ryż z warzywami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne danie :) Uwielbiam dania z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie słyszałam o czymś takim ale chętnie zrobię

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takiego czegos nie jadłam :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wydaje mi się, że w smaku jest przepyszny.
    Naprawdę świetna propozycja.
    Zdecydowanie - do przetestowania przepis :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis "kupuję" -zrobię może tylko trochę po swojemu. Dziękuje za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, nigdy takiego nie jadłem, ale wygląda znakomicie :D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...