31.10.2017

Magiczne ciasto czekoladowe z budyniem




             Bardzo spodobał mi się przepis na to ciasto. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo łatwe. Wystarczą dwie miski, łyżka i chęci. Ciasto jest czekoladowe, zbite przypominające brownie a budyń jest delikatny i bardzo aksamitny. Całość polana jest pysznym karmelowym sosem. Co jest takiego magicznego w tym cieście a no to że przed pieczeniem budyń wylewamy na ciasto czekoladowe a po upieczeniu i schłodzeniu budyń pojawia się na spodzie foremki. Pyszna, polecam :)



Składniki: 

Ciasto:
  • 85 g masła 
  • 120 gorzkiej czekolady 
  • 120 ml kefiru 
  • 2 jajka 
  • 100 g cukru 
  • 85 g mąki 
  • 1 czubata łyżka kakao 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki soli 
Flan:
  • 300 ml mleka skondensowanego słodkiego  
  • 300 ml mleka 
  • 4 jajka 
  • nasionka z 1/2 laski wanilii 
Karmel:
  • 100 g cukru 

Foremka do babki bez wyjmowanego dna


               Cukier wysyp na dużą patelnię z grubym dnem i postaw na średnim ogniu. Nie mieszaj, nie wstrząsaj poczekaj aż się rozpuści i nabierze złotej barwy. Gorący karmel wlej do natłuszczonej foremki.
               Ciasto: Czekoladę połam i wraz z masłem włóż do miski, którą postaw nad garnkiem z parująca wodą. Mieszaj do rozpuszczenia a następnie przestudź. W misce wymieszaj pozostałe składniki ciasta, wlej czekoladę wymieszaj i przelej do foremki.
              Flan: Wszystkie składniki zmiksuj do połączenia się składników. Masę wylej na ciasto czekoladowe. Foremkę z ciastem wstaw do większej foremki wypełnionej ciepła wodą tak do 3 cm. Foremki włóż do piekarnika rozgrzanego do 170*C na 50-60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu przestudź a następnie wstaw do lodówki na 12 godzin.
                Do dużego naczynia wlej wrzątek (2 cm) zanurz foremkę i odczekaj około minuty. Przykryj foremkę talerzem, przekręć i spróbuj wyjąc ciasto. Karmel spłynie po babce. Przechowuj w lodówce do 4 dni.



Źródło przepisu 


7 komentarzy:

  1. Rzeczywiście wygląda magicznie i do tego pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam tego ciasta, ale kusi już od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam szczerze, że uwielbiam wszystko, co z czekoladą. To ciasto zatem kusi bardzo.
    Ach, a jak się ono prezentuje!
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie wygląda :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ma warstwy a do tego w takiej formie, jesteśmy kupione :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda! <3 Świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco! :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...