Przejdź do głównej zawartości

Magiczne ciasto czekoladowe z budyniem




             Bardzo spodobał mi się przepis na to ciasto. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo łatwe. Wystarczą dwie miski, łyżka i chęci. Ciasto jest czekoladowe, zbite przypominające brownie a budyń jest delikatny i bardzo aksamitny. Całość polana jest pysznym karmelowym sosem. Co jest takiego magicznego w tym cieście a no to że przed pieczeniem budyń wylewamy na ciasto czekoladowe a po upieczeniu i schłodzeniu budyń pojawia się na spodzie foremki. Pyszna, polecam :)



Składniki: 

Ciasto:
  • 85 g masła 
  • 120 gorzkiej czekolady 
  • 120 ml kefiru 
  • 2 jajka 
  • 100 g cukru 
  • 85 g mąki 
  • 1 czubata łyżka kakao 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki soli 
Flan:
  • 300 ml mleka skondensowanego słodkiego  
  • 300 ml mleka 
  • 4 jajka 
  • nasionka z 1/2 laski wanilii 
Karmel:
  • 100 g cukru 

Foremka do babki bez wyjmowanego dna


               Cukier wysyp na dużą patelnię z grubym dnem i postaw na średnim ogniu. Nie mieszaj, nie wstrząsaj poczekaj aż się rozpuści i nabierze złotej barwy. Gorący karmel wlej do natłuszczonej foremki.
               Ciasto: Czekoladę połam i wraz z masłem włóż do miski, którą postaw nad garnkiem z parująca wodą. Mieszaj do rozpuszczenia a następnie przestudź. W misce wymieszaj pozostałe składniki ciasta, wlej czekoladę wymieszaj i przelej do foremki.
              Flan: Wszystkie składniki zmiksuj do połączenia się składników. Masę wylej na ciasto czekoladowe. Foremkę z ciastem wstaw do większej foremki wypełnionej ciepła wodą tak do 3 cm. Foremki włóż do piekarnika rozgrzanego do 170*C na 50-60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu przestudź a następnie wstaw do lodówki na 12 godzin.
                Do dużego naczynia wlej wrzątek (2 cm) zanurz foremkę i odczekaj około minuty. Przykryj foremkę talerzem, przekręć i spróbuj wyjąc ciasto. Karmel spłynie po babce. Przechowuj w lodówce do 4 dni.



Źródło przepisu 


Komentarze

  1. Rzeczywiście wygląda magicznie i do tego pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam tego ciasta, ale kusi już od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam szczerze, że uwielbiam wszystko, co z czekoladą. To ciasto zatem kusi bardzo.
    Ach, a jak się ono prezentuje!
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie wygląda :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ma warstwy a do tego w takiej formie, jesteśmy kupione :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda! <3 Świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz