Przejdź do głównej zawartości

Placuszki z gruszkami i orzechami




           Czasami są takie dni kiedy nie muszę się rano spieszyć. Jest leniwie, niespiesznie i wszyscy chodzą w piżamach. I to jest ten czas kiedy można rano usmażyć placuszki, popić kawą i dobrze się nastroić na resztę dnia. A nic tak nie nastraja jak placuszki pachnące kardamonem z dodatkiem gruszek, chrupiących orzechów i polane miodem :) 



Składniki: 
  • 2 szklanki mąki (250ml) 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 1 jajko 
  • 350 ml mleka 
  • 2 gruszki 
  • garść orzechów drobno pokrojonych
  • miód albo syrop klonowy 
  • olej do smażenia 


             Do miski wsyp mąkę dodaj sól, kardamon, proszek, cukier i wymieszaj. Do suchych składników wbij jajko i wlej mleko. Porządnie wymieszaj. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki, dodaj do ciasta. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju kładź porcję ciasta a  wierzch posyp orzechami. Usmaż z każdej strony na rumiano podawaj z miodem albo syropem.




Komentarze

  1. Same najlepsze pyszności tu dziś u Ciebie widzę!
    Ach, Ty masz zawsze rewelacyjne pomysły jeśli chodzi o takie słodkości.
    Placuszki zdrowe i smaczne.
    Pozdrowionka poniedziałkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne placuszki :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne :) Jesień też ma swój urok i smaki, więc trzeba z nich korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie w takie dni trzeba zajadać się takimi cudami! Uwielbiam chrupiące orzechy w plackach :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpu...

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Dopr...

Kruche ciasto z jagodami z pianką kokosową

      Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie jagód z kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z  jagodami i leciutką kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko. Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki  200 g masła  3/4 szklanki cukru pudru  5 żółtek  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Pianka: 5 białek  90 g cukru + 2 łyżki  200 g wiórków kokosowych  125 ml kwaśnej śmietany 18%  Dodatkowo: 3 łyżki kaszy manny  200-250 g jagód  Foremka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona         Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażar...