20.09.2017

Suszone pomidory







                Uwielbiam suszone pomidory wykorzystuje je na wiele sposobów do kanapek, past, marynaty, zupy-krem, mięsa, sera. Są porostu pyszne pachną latem, przyprawami i mają taki cudowny słodki smak. Te domowe nie mają sobie równych, sklepowe mogą się schować.
Tutaj znajdziecie przykładowy przepis na wykorzystanie suszonych pomidorów. Oliwy nie wylewamy można ją wykorzystać do smażenia, sałatek, zup.



Składniki: 

  • 4 kg podłużnych pomidorów 
  • sól 
  • oregano 
  • bazylia 
  • około 1L oleju 
  • czosnek 


                  Pomidory przekrój na pół, wytnij szypułkę i ułóż na blaszkach  (najlepsza jest ta od piekarnika). Każdego pomidora odrobinę posól, oprósz oregano i bazylią. Pomidory susz w piekarniku w temp. 80*C z termoobiegiem. Od czasu do czasu otwórz piekarnik żeby wypuścić parę. Suszenie może potrwać 2-3 dni. Gotowe pomidory ułóż w wyparzonych słoiczkach i do każdego włóż po jednym ząbku czosnku. Olej podgrzej ma być ciepły ale nie wrzący i zalej pomidory. Pomidory muszą być zanurzone w oleju w przeciwnym razie może dostać się pleśń. Porządnie zakręć i postaw do góry dnem do całkowitego przestudzenia.




3 komentarze:

  1. Co mu tutaj mamy! Ale wspaniałe suszone pomidorki!
    Nawet nie wiesz jak bardzo miałabym ochotę na te pyszności.
    Kocham suszone pomidory! Zwłaszcza z omlecikami :D
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. KOCHAM suszone pomidory! A pomyśleć, że tych świezych nie znosze ;)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...