Przejdź do głównej zawartości

Suszone pomidory







                Uwielbiam suszone pomidory wykorzystuje je na wiele sposobów do kanapek, past, marynaty, zupy-krem, mięsa, sera. Są porostu pyszne pachną latem, przyprawami i mają taki cudowny słodki smak. Te domowe nie mają sobie równych, sklepowe mogą się schować.
Tutaj znajdziecie przykładowy przepis na wykorzystanie suszonych pomidorów. Oliwy nie wylewamy można ją wykorzystać do smażenia, sałatek, zup.



Składniki: 

  • 4 kg podłużnych pomidorów 
  • sól 
  • oregano 
  • bazylia 
  • około 1L oleju 
  • czosnek 


                  Pomidory przekrój na pół, wytnij szypułkę i ułóż na blaszkach  (najlepsza jest ta od piekarnika). Każdego pomidora odrobinę posól, oprósz oregano i bazylią. Pomidory susz w piekarniku w temp. 80*C z termoobiegiem. Od czasu do czasu otwórz piekarnik żeby wypuścić parę. Suszenie może potrwać 2-3 dni. Gotowe pomidory ułóż w wyparzonych słoiczkach i do każdego włóż po jednym ząbku czosnku. Olej podgrzej ma być ciepły ale nie wrzący i zalej pomidory. Pomidory muszą być zanurzone w oleju w przeciwnym razie może dostać się pleśń. Porządnie zakręć i postaw do góry dnem do całkowitego przestudzenia.




Komentarze

  1. Co mu tutaj mamy! Ale wspaniałe suszone pomidorki!
    Nawet nie wiesz jak bardzo miałabym ochotę na te pyszności.
    Kocham suszone pomidory! Zwłaszcza z omlecikami :D
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. KOCHAM suszone pomidory! A pomyśleć, że tych świezych nie znosze ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok