26.09.2017

Ciasto czekoladowe bez mąki





          Bardzo czekoladowe ciasto idealne na jesienną chandrę. Szybkie do zrobienia, bez dodatku mąki do kawki idealne :)


Składniki: 

  • 6 jajek 
  • 150 g cukru 
  • 150 g masła 
  • 250 g gorzkiej czekolady 
  • 3 łyżki kakao  
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie) 

Tortownica 21-22 cm natłuszczona, spód wyłożony pergaminem

 
             Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj na sztywno, następnie partiami wsypuj cukier. Ubijaj do momentu rozpuszczenia.Do miski włóż połamaną czekoladę, masło pokrojone w kostkę, sól i kawę. Miskę ustaw nad garnkiem z parująca wodą i rozpuść w kąpieli wodnej. Na koniec dodaj żółtka wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Do masy czekoladowej dodaj łyżkę piany delikatnie wymieszaj następnie dodaj już całość. Ciasto przełóż do foremki i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na godzinę.




6 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś pokochałam podobne ciasto czekoladowe.
    Bardzo fajne zrobiłaś.
    Na pewno warto je wypróbować.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale świetne! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez mąki i do tego czekoladowe, to już brzmi jak dar niebios xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzeba zrobić i spróbować, bo wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...