Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe bez mąki





          Bardzo czekoladowe ciasto idealne na jesienną chandrę. Szybkie do zrobienia, bez dodatku mąki do kawki idealne :)


Składniki: 

  • 6 jajek 
  • 150 g cukru 
  • 150 g masła 
  • 250 g gorzkiej czekolady 
  • 3 łyżki kakao  
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie) 

Tortownica 21-22 cm natłuszczona, spód wyłożony pergaminem

 
             Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj na sztywno, następnie partiami wsypuj cukier. Ubijaj do momentu rozpuszczenia.Do miski włóż połamaną czekoladę, masło pokrojone w kostkę, sól i kawę. Miskę ustaw nad garnkiem z parująca wodą i rozpuść w kąpieli wodnej. Na koniec dodaj żółtka wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Do masy czekoladowej dodaj łyżkę piany delikatnie wymieszaj następnie dodaj już całość. Ciasto przełóż do foremki i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na godzinę.




Komentarze

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś pokochałam podobne ciasto czekoladowe.
    Bardzo fajne zrobiłaś.
    Na pewno warto je wypróbować.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale świetne! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez mąki i do tego czekoladowe, to już brzmi jak dar niebios xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzeba zrobić i spróbować, bo wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Dopr...

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpu...

Kruche ciasto z jagodami z pianką kokosową

      Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie jagód z kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z  jagodami i leciutką kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko. Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki  200 g masła  3/4 szklanki cukru pudru  5 żółtek  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Pianka: 5 białek  90 g cukru + 2 łyżki  200 g wiórków kokosowych  125 ml kwaśnej śmietany 18%  Dodatkowo: 3 łyżki kaszy manny  200-250 g jagód  Foremka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona         Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażar...