18.09.2017

Penne z kurkami i groszkiem





              Uwielbiam grzyby. W sezonie przygotowuje je na wiele sposobów od jajecznicy po pierogi i sosy. Można z nich wyczarować naprawdę dużo świetnych dań. A poza sezonem mam schowane kilka paczek w zamrażarce  na lepsze okazje. Dzisiaj zapraszam was na szybki i łatwy obiad. Do przygotowania w 30 minut z wykorzystaniem kurek. Pyszny śmietankowo-serowy sos z dodatkiem groszku i pietruszki. Coś pysznego :)



Składniki: 
  • 400 g penne rigate 
  • 1 cebula 
  • 200 g kurek 
  • 200 g mrożonego groszku (może być świeży albo z puszki) 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 50 g startego parmezanu (można użyć zwykłej gołdy) 
  • około 2 łyżek drobno pokrojonej pietruszki 
  • sól i pieprz 

              Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Zachowaj 100 ml wody z gotowania. Kurki oczyść i gotuj 5 minut. Po lekkim przestudzeniu pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w kostkę wrzuć na rozgrzany olej i podsmaż, dodaj kurki i jeszcze chwilę smaż. Wlej śmietanę, 100 ml wody, w której gotował się makaron, ser i groszek. Wymieszaj i podgrzewaj dopóki sos zgęstnieje około 10 -15 minut. Dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki. Makaron polej sosem i podawaj na ciepło. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć danie serem.




3 komentarze:

  1. Propozycja idealna dla mnie! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczne danie! aż mi w brzuchu zaburczało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To są moje smaki :) Wygląda tak, że ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...