21.09.2017

Gruszki zapiekane pod korzenną kaszą manną





               To już ten czas kiedy z kanapek z pomidorem przechodzę na ciepłe śniadania. I tak jakoś jest że od razu sięgam po przyprawy korzenne. Rozgrzewam organizm. Kasze mannę można przygotować wieczorem a rano tylko włożyć do piekarnika i podgrzać. Zamiast kaszy manny możemy wykorzystać kasze jaglaną. 


Składniki: 
  • 1 mała dojrzała gruszka 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2,5 łyżki kaszy manny 
  • 1 łyżka cukru albo innego słodzika 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta kardamonu 
  • szczypta mielonych goździków 
  • 1/4 łyżeczki kurkumy 
  • szczypta soli 
  • płatki migdałów 
2 kokilki do zapiekania


              Gruszka powinna być miękka i dojrzała, przekrój ją na pół i usuń pestki. Włóż do kokilek. Mleko wlej do garnka, wsyp kasze mannę, cukier i przyprawy. Gotuj na średnim ogniu aż zgęstnieje. Gotową kasze mannę przelej do kokilek i posyp płatkami migdałów. Zapiekaj w 180*C przez 15 minut.
*Jeśli chcesz wierzch można posypać odrobiną cukru trzcinowego.
*Gruszka powinna być dojrzała jeśli takiej nie masz należy ją chwilę pogotować





6 komentarzy:

  1. Świetny deserek kochana. Oj zjadłabym teraz porcyjkę 😃

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow wygląda bardzo apetycznie ta gruszka <3 Dla mnie korzenne aromaty zawsze z jesienią się kojarzą, a ciepłe śniadanie to jedyna rzecz, która motywuje mnie do wstania :p

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm już mam ślinotok! Idealne śniadanie i w sumie deser też ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być ekstremalnie pyszne ^^ Szkoda, że nasz gruszka w tym roku się nie popisała :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takiepołączenie jestem chętna :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dotychczas nie miałam pojęcia, że taki przepis istnieje.
    Szczerze mówiąc lubię gruszki, więc bardzo mnie zainteresowały te pyszności.
    Super.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...