6.09.2017

Pesto z naci buraka





             Pesto z naci buraka powstało bo potrzebowałam buraków a z łodyżkami nie za bardzo wiedziałam co zrobić. A wiadomo najlepsze są te najprostsze pomysły. Pesto jest przepyszne chociaż kolor mało zachęcający i do tego mamy za niewielkie pieniądze pyszny dodatek do kanapek i przekąsek. Polecam!


Składniki: 
  • 80 g pestek słonecznika 
  • 2 ząbki czosnku 
  • nać z 4 buraków 
  • kilka kropel soku z cytryny 
  • 5 łyżek oliwy 
  • szczypta soli 

                 Pestki słonecznika wrzuć na suchą patelnię i podpraż. Wyłóż na talerz do ostudzenia.  Pestki przesyp do robota i delikatnie zmiksuj. Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki nać, czosnek, sok z cytryny, oliwę i zmiksuj na papkę. Dopraw solą. Przełóż do słoiczka. Polej odrobiną oliwy. 





5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis, nigdy nie słyszałam o takim rozwiązaniu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie jest to coś, czego chcę spróbować!
    Nigdy się nie spotkałam z taką wersją pesto.
    Świetna propozycja.
    Pozdrowionka popołudniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może polubiłabym buraki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego jeszcze nie jadłam, ale bardzo lubię buraczki, więc chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam pesto z naci marchewki wiosną, ale z buraczaną nacią nigdy. Wygląda jak czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...