07.09.2017

Chrupiące pieczywo




        
             Chrupiące pieczywo to świetny dodatek do past i pesto. Rewelacyjnie sprawdzi się na imprezach, przyjęciach albo jako przekąska na meczu. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a składniki można zmieniać według uznania.



Składniki:

  • 80 g mąki pełnoziarnistej 
  • szczypta soli 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 60 g jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki pestek dyni 
  • odrobina oliwy 
          
                Na blat wysyp mąkę dodaj proszek, sól, jogurt i pestki dyni. Zagnieć ciasto, jeśli będzie się kleić podsyp mąką. Pergamin delikatnie natłuść połóż ciasto przykryj drugim kawałkiem papieru i cienko rozwałkuj około 3mm. Wierzch ciasta posmaruj olejem w kilku miejscach po nakłuwaj widelcem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190*C na 20 minut. Po lekkim przestudzeniu połam na mniejsze kawałki.




8 komentarzy:

  1. Bardzo fajnie wygląda i na pewno świetnie smakuje :) Chrupaki idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skusiłabym się na to pieczywko.
    Lubię takie baaardzo!
    Super! Z chęcią bym zrobiła takie chrupaki.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetne! Do hummusu jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie chrupacze zawsze świetnie sprawdzają się na domowych imprezach :D Do tego taka super pasta i goście zadowoleni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam właśnie takie chrupiące przysmaki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię taki rodzaj pieczywa, z tego przepisu na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. na parapetówki czy zwykłe imprezy - takie chrupiące pieczywko - jak znalazł! :D idealne jako przegryzka :D super pomysł!
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo popularne w Szwecji. Idealne do bufetu

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...