1.09.2017

Odkrywanie nowych kompozycji kulinarnych w Akademii Smaków Sokołów







                  7 sierpnia miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez firmę Sokołów S.A.. Przygodę rozpoczęliśmy od zwiedzania browaru Brofaktura. Brofaktura mieści się w zabytkowej hali targowej w centrum Siedlec. Piwa Brofaktury są warzone tradycyjną metodą. Główny piwowar Bartłomiej Imieliński zapoznał nas z procesami warzenia piwa i oprowadził po zakątkach browaru. Mieliśmy okazje spróbować słodu jęczmiennego i prasowanego chmielu. Piwa są niepasteryzowane, niefiltrowane produkowane z najwyższej jakości słodu i chmieli z całego świata. Oczywiście mogliśmy skosztować piw warzonych w Brofakturze: 
Kupieckie - typu Pils o jasnej barwie z lekką goryczką, wzbogacony nutą słodu i herbatników.
 Roskoszne - typu hefeweizen pszeniczne nuty bananowo-goździkowe, które mieszają się z chlebowo-korzennym posmakiem.
 Mleczyk - pszeniczne, mętne z amerykańskim chmielem i polskim mniszkiem lekarskim
Szyszunia- porter z dodatkiem chmielu z lubelszczyzny oraz kwiatami dalekiego wschodu
Piwa były wyśmienite, smakowały mi wszystkie! Do piw podane zostały przekąski firmy Sokołów i wyśmienity obiad przygotowany przez szefa kuchni.

































                Następnie pojechaliśmy do  Dworu Ziemiańskiego w Woli Suchożebrskiej. Tam w pięknych okolicznościach przyrody szef kuchni Dominik Moskalenko opowiedział o tajnikach sezonowania wołowiny i dokonał jej rozbioru. Szef wyjaśnił że duży wpływ na smak mięsa mają nie tylko marynaty i przyprawy a przede wszystkim jakość mięsa. Najbardziej cenioną wołowiną na świecie jest ta dojrzewająca, którą w swojej ofercie ma firma Sokołów. Do mięsa podane zostały piwa, które idealnie pasowały do wołowiny. O dobór piwa zatroszczył się Rafał Batorowicz, który jest pasjonatem browarnictwa. Wyjaśnił, że łyk lagera czy też guinessa może wzbogacić smak potrawy. A połączenie rostbefu z Russian Imperial Stout było po prostu mistrzowskie.  
            Oprócz pysznego jedzenia i wybornych trunków miałam okazje poznać świetne dziewczyny z innych blogów kulinarnych. Była okazja do pogadania, pośmiania, wymiany doświadczeń i do miłego spędzenia czasu przy pysznym jedzeniu i dobrym piwie. 


           Serdecznie dziękuje firmie Sokołów i Agnieszce Sałkowska za zaproszenie. Było cudownie i bardzo miło spędziłam z Wami czas.






















































Wszystkie zdjęcia zostały przekazane przez firmę Sokołów S.A.

4 komentarze:

  1. Miło było Cię poznać :-) Wspaniałe warsztaty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba takie wydarzenia dają wiele pozytywnych wrażeń.
    Lubię takie relacje.
    Jestem bardzo ciekawa czy bym się tam odnalazła.
    Super!
    Pozdrawiam piątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale klimat! Ta hala i ogród :) Widać, że było ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne warsztaty :) Super relacja :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...