Pyszna i lekka tarta cytrynowa z malinami. W bardzo szybki sposób można ją przygotować, wcale nie potrzeba mieć jakiś wielkich zdolności cukierniczych. Spód jest ciasteczkowy, chrupiący do tego masa lekko kwaskowata, lekko słodka przypominająca budyń. Całość bardzo fajnie ze sobą gra i smakuje fantastycznie :D
Składniki:
Spód:
- 180 g herbatników
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 120 g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
- 1 puszka skondensowanego słodkiego mleka (użyłam Tego )
- 4 żółtka
- 1 cytryna
- około 150 g malin
Forma do tart kwadratowa 22x22 cm albo okrągła 21 cm
Herbatniki zmiel, dodaj pozostałe składniki wymieszaj i przełóż do foremki. Dociśnij do brzegów i spodu formy. Podpiecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175*C. Lekko przestudź (5 minut).
Nadzienie: do miski wlej mleko, dodaj żółtka, skórkę i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszaj i wylej na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż maliny i włóż do piekarnika na 15 minut. Przestudź i jak masz ochotę podawaj z kleksem bitej śmietany. Przechowuj w lodówce do 4-5 dni.
Wygląda jak arcydzieło przepiękna
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńWygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że ci się podoba :D
UsuńNawet mam maliny. Dostałam je w Biedronce. Mogłabym taką zrobić. Przede wszystkim muszę docenić jej wygląd - jest prześwietnie udekorowana! Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńZrób, zrób jest pyszna :D
UsuńŚwietna!I z moimi ukochanymi malinami:)
OdpowiedzUsuńJa też je kocham :D
UsuńFantastyczna tarta :) maliny zatopione w kremie bardzo mnie kuszą :)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwie :D
UsuńJuż się doczekać nie mogę malin na krzaczkach w ogródku, zeby robić takie pyszne cudeńka ;)
OdpowiedzUsuńJa też, ja też musimy jeszcze trochę poczekać :D
UsuńAle piękna *.*
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńCudo ,a mleko ile ml?
OdpowiedzUsuńTradycyjne mleko gostyńskie 530g.
UsuńO jej! Te malinki na budyniu wyglądają przeuroczo! :D
OdpowiedzUsuńHi, hi dokładnie :D
UsuńWow! Wygląda idealnie :>
OdpowiedzUsuńNie zaprzeczam :D Dziękuje
UsuńJest cudowna, taka pełna lata! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się przypomina mi lato :D
UsuńPoezja smaku! Wygląda lepiej niż z cukierni :)
OdpowiedzUsuńAga, dziękuje :D
Usuńmleko ma być nie ugotowane tylko 'do gotowania' w puszce ?
OdpowiedzUsuńMleko w puszce skondensowane, słodkie. Wpisz w wyszukiwarkę i pojawi ci się najpopularniejsze gostyńskie. Czerwono-niebieskie opakowanie. Nie gotujemy.
UsuńWygląda, jak malowana. Piękna;)
OdpowiedzUsuńPrześliczna tarta! Ostatnio mam fazę na wszystko co zawiera cytrynę, więc idealnie trafiłaś w mój gust!:)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście robi się ją szybko i jeszcze szybciej zika zapewne:-) poczekam na malinki z działki i też ją zrobię. dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia tych pyszności :)
OdpowiedzUsuńJakich użyłaś herbatników? Specjalnie ciemnych?
OdpowiedzUsuńNajzwyklejszych. A spód jest ciemny bo dodałam kakao.
UsuńMoże i pięknie wygląda, ale po jednym ugryzieniu już mdli, jest baardzo słodka. Nie polecam robić..
OdpowiedzUsuń