Przejdź do głównej zawartości

Muffinki z krówkami i rabarbarem





        Zdecydowanie jestem fanką połączeń słodko- kwaśnych. Dlatego bardzo przypadły mi do gustu te babeczki. Ciasto jest mięciutkie i bardzo puszyste. Wypełnione drobno pokrojonymi krówkami a na wierzchu kwaśny rabarbar i chrupiące płatki migdałów. Coś pysznego! 



Składniki:

Suche:
  • 300 g mąki 
  • 140 g cukru 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 14 sztuk krówek drobno pokrojonych 
 Mokre:
  • 300 ml kefiru 
  • 150 ml oleju 
  • 2 jajka 
 Dodatkowo:
  • 2 małe łodygi rabarbaru  
  • około 50 g płatków migdałowych 


              Rabarbar umyj, odetnij końce i pokrój w cienkie plasterki. W jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej mokre. Do suchych przelej mokre i wymieszaj. Ciastem napełnij foremki tak do 3/4 wysokości. Na wierzchu ułóż kilka plasterków rabarbaru i posyp płatkami migdałów. Piecz w 180*C około 25 minut.





Komentarze

  1. Ale fajne! Super pomysł z tymi krówkami :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś zjadłyśmy troszeczkę ciasta z rabarbarem naszej mamy mimo obecnego detoksu cukrowego i nie żałujemy! Rabarbar i krówki? ekstra połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj jakie wspaniałe połączenie smaków. Muszę koniecznie je zrobić! Super przepis.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffinki! Ale dawno ich nie jadłam. Przyznam, że połączenie krówki i rabarbaru brzmi ciekawie. Nie znam takich smaków, ale z wielką, wielką chęcią bym je poznała! Mniam :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też jestem fanką tego połączenia i Twoich muffinek w takim razie równeież;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne, ciasto z rabarbarem jest takie wiosenne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja bym taki koszyczek zabrała na majówkę pyszności

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie jestem przed rozpoczęciem sezonu rabarbarowego a Twój pomysł bardzo mi się spodobał, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Krówki i rabarbar? O tak, uwielbiam to połączenie! Sprawdza się też w owsiance :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Krówek nie lubię, ale w połączeniu z rabarbarem może się całość okazać boska.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie wspaniałe połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo fajne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Również jestem fanką tego typu połączeń :) Muffinki jak z bajki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. rabarbar i krówki? to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  15. to musiały być przepyszne, krówkowe muffinki <3

    OdpowiedzUsuń
  16. nie tylko ty!
    Wyglądają oblędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Rzeczywiście bardzo ciekawe połączenie smakowe...zaskakujące wręcz

    OdpowiedzUsuń
  18. słodkie krówki i kwaśny rabarbar - pyszne połączenie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok