Chrupiące, francuskie świderki do zrobienia na szybko do kawki, jak przyjdą niespodziewani goście albo jak ma się ochotę na coś słodkiego. Połączenie kajmaku, prażonych płatków migdałowych i ciasta francuskiego jest wciągające :D
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 100 g kajmaku ( orzechowy, czekoladowy, klasyczny) użyłam kajmaku Polder
- 50 g płatków migdałowych (można użyć drobno pokrojonych orzechów włoskich, laskowych)
- odrobina mleka albo jajko
- cukier puder do oprószenia
Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni i przestudź. Kajmak włóż do garnka z gorącą wodą, odrobinę się rozrzedzi i łatwiej będzie go rozsmarować.
Rozwiń arkusz ciasta, rozsmaruj na nim kajmak i posyp płatkami. Przykryj drugim arkuszem ciasta, delikatnie dociśnij i podziel na prostokąty (duże, małe, szerokie jakie chcesz). Wierzch posmaruj odrobiną mleka albo rozkłóconym jajkiem. Każdy prostokąt ciasta skręć dwa razy wokół własnej osi i ułóż na blaszce zachowując odstęp. Piecz na złoty kolor 10-15 minut w 200*C. Podawaj na ciepło oprószone cukrem pudrem.
Ola Ja nie nadążam z testowaniem tych wszystkich wspaniałych przepisów:-) Jak Ci zabraknie kajmaku wiesz do kogo się odezwać?;-) POZDRAWIAM PAN KAJMAK
OdpowiedzUsuńHi, hi niedługo będę musiała się zgłosić :D
UsuńBardzo dobry przepis, zamierzam go wypróbować. Zapraszam do mnie: <a href="http://ekokuchnia.blog.pl/2016/04/06/salatka-z-kurczaka-z-olejem-kokosowym/>Eko Kuchnia</a>
OdpowiedzUsuńPolecam :D
UsuńMuszę je zrobić! <3
OdpowiedzUsuńSą świetne :D
UsuńUwielbiam kajmak ! Z ciastem francuskim to musi być bajka. Ja narazie mam w planach robić wytrawne warkocze, ale te z kajakiem na pewno też wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńUważaj bo wciągają :D
UsuńO jaaa to musi nieźle chrupać i super smakować :)
OdpowiedzUsuńNie będę zaprzeczać są pyszne :D
UsuńWspaniale się prezentują! Takie ciasteczka to ja mogę jeść bez opamiętania :D
OdpowiedzUsuńNa jednym nie da się przestać :D
UsuńAle to musi być dobre :D
OdpowiedzUsuńMasz racje, wciągają :D
UsuńNie lubię ciasta francuskiego, ale kurde...z kajmakiem?! Chcę :D
OdpowiedzUsuńSłodkie grzeszki. Ale gdy ma się przed sobą takie pyszności trudno się powstrzymać. Uwielbiam tego typu przysmaki na cieście francuskim. Mniam. Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńfajne jako imprezowa przekąska :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, proste i smaczne :) pasują i do popołudniowej kawki i na imprezę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Ojoj ale pyszności :-) porywam sobie kilka do kawki :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne!!! I jak zwykle zdjęcia bajeczne... :)
OdpowiedzUsuńMniammm idealne na podwieczorek do kawusi ;)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł na coś słodkiego, gdy najdzie nas ochota :)
OdpowiedzUsuńPychotka! Już na sam widok cieknie mi ślinka! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam takie ostatnio ale w wersjo wytrawnej, z ketchupem i serem żółtym. Teraz spróbuję z kajmakiem.
OdpowiedzUsuńWyglądają nieziemsko i z pewnością tak smakują!:) Świetne zdjęcie! :)
OdpowiedzUsuńWspaniały deser!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł bardzo mi się podobają
OdpowiedzUsuń