Przejdź do głównej zawartości

Francuskie świderki z kajmakiem






            Chrupiące, francuskie świderki do zrobienia na szybko do kawki, jak przyjdą niespodziewani goście albo jak ma się ochotę na coś słodkiego. Połączenie kajmaku, prażonych płatków migdałowych i ciasta francuskiego jest wciągające :D 



Składniki:
  • 2 arkusze ciasta francuskiego 
  • 100 g kajmaku ( orzechowy, czekoladowy, klasyczny) użyłam kajmaku Polder
  • 50 g płatków migdałowych (można użyć drobno pokrojonych orzechów włoskich, laskowych) 
  • odrobina mleka albo jajko 
  • cukier puder do oprószenia 


             Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni i przestudź. Kajmak włóż do garnka z gorącą wodą, odrobinę się rozrzedzi i łatwiej będzie go rozsmarować.
Rozwiń arkusz ciasta, rozsmaruj na nim kajmak i posyp płatkami. Przykryj drugim arkuszem ciasta, delikatnie dociśnij i podziel na prostokąty (duże, małe, szerokie jakie chcesz). Wierzch posmaruj odrobiną mleka albo rozkłóconym jajkiem. Każdy prostokąt ciasta skręć dwa razy wokół własnej osi i ułóż na blaszce zachowując odstęp. Piecz na złoty kolor 10-15 minut w 200*C. Podawaj na ciepło oprószone cukrem pudrem. 




Komentarze

  1. Ola Ja nie nadążam z testowaniem tych wszystkich wspaniałych przepisów:-) Jak Ci zabraknie kajmaku wiesz do kogo się odezwać?;-) POZDRAWIAM PAN KAJMAK

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry przepis, zamierzam go wypróbować. Zapraszam do mnie: <a href="http://ekokuchnia.blog.pl/2016/04/06/salatka-z-kurczaka-z-olejem-kokosowym/>Eko Kuchnia</a>

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kajmak ! Z ciastem francuskim to musi być bajka. Ja narazie mam w planach robić wytrawne warkocze, ale te z kajakiem na pewno też wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaaa to musi nieźle chrupać i super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale się prezentują! Takie ciasteczka to ja mogę jeść bez opamiętania :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie lubię ciasta francuskiego, ale kurde...z kajmakiem?! Chcę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Słodkie grzeszki. Ale gdy ma się przed sobą takie pyszności trudno się powstrzymać. Uwielbiam tego typu przysmaki na cieście francuskim. Mniam. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajne jako imprezowa przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe, proste i smaczne :) pasują i do popołudniowej kawki i na imprezę :)
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojoj ale pyszności :-) porywam sobie kilka do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczne!!! I jak zwykle zdjęcia bajeczne... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniammm idealne na podwieczorek do kawusi ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszny pomysł na coś słodkiego, gdy najdzie nas ochota :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pychotka! Już na sam widok cieknie mi ślinka! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam takie ostatnio ale w wersjo wytrawnej, z ketchupem i serem żółtym. Teraz spróbuję z kajmakiem.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają nieziemsko i z pewnością tak smakują!:) Świetne zdjęcie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny pomysł bardzo mi się podobają

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok