Przejdź do głównej zawartości

Francuskie świderki z kajmakiem






            Chrupiące, francuskie świderki do zrobienia na szybko do kawki, jak przyjdą niespodziewani goście albo jak ma się ochotę na coś słodkiego. Połączenie kajmaku, prażonych płatków migdałowych i ciasta francuskiego jest wciągające :D 



Składniki:
  • 2 arkusze ciasta francuskiego 
  • 100 g kajmaku ( orzechowy, czekoladowy, klasyczny) użyłam kajmaku Polder
  • 50 g płatków migdałowych (można użyć drobno pokrojonych orzechów włoskich, laskowych) 
  • odrobina mleka albo jajko 
  • cukier puder do oprószenia 


             Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni i przestudź. Kajmak włóż do garnka z gorącą wodą, odrobinę się rozrzedzi i łatwiej będzie go rozsmarować.
Rozwiń arkusz ciasta, rozsmaruj na nim kajmak i posyp płatkami. Przykryj drugim arkuszem ciasta, delikatnie dociśnij i podziel na prostokąty (duże, małe, szerokie jakie chcesz). Wierzch posmaruj odrobiną mleka albo rozkłóconym jajkiem. Każdy prostokąt ciasta skręć dwa razy wokół własnej osi i ułóż na blaszce zachowując odstęp. Piecz na złoty kolor 10-15 minut w 200*C. Podawaj na ciepło oprószone cukrem pudrem. 




Komentarze

  1. Ola Ja nie nadążam z testowaniem tych wszystkich wspaniałych przepisów:-) Jak Ci zabraknie kajmaku wiesz do kogo się odezwać?;-) POZDRAWIAM PAN KAJMAK

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry przepis, zamierzam go wypróbować. Zapraszam do mnie: <a href="http://ekokuchnia.blog.pl/2016/04/06/salatka-z-kurczaka-z-olejem-kokosowym/>Eko Kuchnia</a>

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kajmak ! Z ciastem francuskim to musi być bajka. Ja narazie mam w planach robić wytrawne warkocze, ale te z kajakiem na pewno też wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaaa to musi nieźle chrupać i super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale się prezentują! Takie ciasteczka to ja mogę jeść bez opamiętania :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie lubię ciasta francuskiego, ale kurde...z kajmakiem?! Chcę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Słodkie grzeszki. Ale gdy ma się przed sobą takie pyszności trudno się powstrzymać. Uwielbiam tego typu przysmaki na cieście francuskim. Mniam. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajne jako imprezowa przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe, proste i smaczne :) pasują i do popołudniowej kawki i na imprezę :)
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojoj ale pyszności :-) porywam sobie kilka do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczne!!! I jak zwykle zdjęcia bajeczne... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniammm idealne na podwieczorek do kawusi ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszny pomysł na coś słodkiego, gdy najdzie nas ochota :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pychotka! Już na sam widok cieknie mi ślinka! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam takie ostatnio ale w wersjo wytrawnej, z ketchupem i serem żółtym. Teraz spróbuję z kajmakiem.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają nieziemsko i z pewnością tak smakują!:) Świetne zdjęcie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny pomysł bardzo mi się podobają

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz