Przejdź do głównej zawartości

Faszerowane bułki a`la gyros




           Faszerowane bułki a`la gyros są świetnym pomysłem na obiad, kolacje, na spotkanie ze znajomymi albo na imprezki domowe naszych dzieci. Nadzienie można dowolnie modyfikować, zmieniać wszystko zależy od naszych upodobań lub tego co mamy w lodówce. Polecam są pyszne.



Składniki: 
  • 4-5 bułek (wysokich, może być krótka bagietka) 
  • 2 piersi z kurczaka 
  • przyprawa gyros 
  • mała puszka kukurydzy 
  • 1/2 małej cebuli 
  • 1-2 pomidory (w zależności od wielkości)
  • 1/2 zielonego ogórka 
  • 1/4 czerwonej papryki 
  • 1/4 kapusty pekińskiej 
  • 1 duża kulka mozzarelli 
  • 1 łyżka ketchupu 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól i pieprz do smaku 
Składniki można modyfikować według swoich preferencji.



          Zetnij górę bułek i wyjmij miąższ. Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki i przypraw przyprawą gyros. Podsmaż na niewielkiej ilość tłuszczu a następnie lekko przestudź. Cebulę, pomidory, ogórka, paprykę i kapustę pekińską drobno pokrój. Dodaj majonez, ketchup, czosnek przeciśnięty przez praskę i kurczaka. Wymieszaj i jeśli będzie trzeba dopraw solą i pieprzem. Nadzienie powkładaj do środka bułek, upchnij ile się da, na wierzchu połóż plasterek sera i przykryj odciętym wierzchem bułki. Piecz w piekarniku 10-15 minut w 200*C. Podawaj na ciepło.








Komentarze

  1. Mmm pyszności. Z chęcią bym się skusiła na takie gyrosowe smaki. Fajny pomysł w bułką, prosty, szybki, a smak na pewno ekstra. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, ale bym zjadła taką bułkę, pyszności :)
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam jaki pyszny pomysł kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamiast kurczaka tofu wędzone i byłabym w niebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne! Na pewno zrobię <3

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak! Pyszności, aż ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawdę świetny pomysł z takimi bułami :D Super farsz, na pewno zasmakuje każdemu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno wypróbuję;)) Uwielbiamy takie dania!

    OdpowiedzUsuń
  9. fajny pomysł na kolację lub piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo takie bułeczki lubię! U mnie są najczęściej z dużą ilością sera i pomidorków :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz