Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka z rabarbarem






              Klasyka w najlepszym wydaniu szarlotka z rabarbarem. Kruche, maślane, delikatne ciasto z musem rabarbarowo-jabłkowym. Do tego delikatna pianka i oprócz dobrej kawy nic więcej nie trzeba :D



Składniki: 

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 200 g zimnego masła 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 3 żółtka 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
Nadzienie:
  • 1 kg rabarbaru 
  • 500 g jabłek 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 100 g cukru 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
Piana:
  • 3 białka 
  • 1/2 szklanki cukru 

 Dodatkowo 1 łyżka kaszy manny albo bułki tartej


Tortownica 24 cm lekko natłuszczona



                Nadzienie: Umyj rabarbar, odetnij końce i pokrój ma małe kawałki. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Owoce włóż do garnka, zasyp cukrem i cukrem waniliowym i podgrzewaj na małym ogniu aż owoce się rozpadną a większa cześć soku wyparuje. Na koniec dodaj kardamon i przestudź.
              Ciasto: Na stolnice wsyp mąki, dodaj masło pokrojone w kostkę i wszystko razem przemieszaj nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli nie będzie chciało się kleić dodaj łyżkę zimnej wody. Ciasto podziel na 2 porcje tak mniej więcej 80% i 20%. Mniejszy kawałek zawiń w folię i włóż do zamrażarki. Większy rozwałkuj tak żeby miało większą średnicę od foremki. Przełóż do foremki, ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości obręczy. Spód posyp kaszą manną albo bułką tartą, wyłóż nadzienie. Na nadzieniu rozłóż ubita pianę z białek. Na wierzch zetrzyj mniejszy kawałek ciasta. Piecz około 40 minut w 180*C. Wierzch powinien mieć jasny złoty kolor. Przestudź.
           Piana: Białka ubij na sztywno, pomalutku wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż zrobi się bardzo sztywna a pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek, tak jak na beze.



Komentarze

  1. Cudowna szarlotka! W końcu zaczyna się sezon na rabarbar, więc trzeba korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto na pewno nieziemsko pyszne! Kochana a skąd wyczarowałaś taki cudny bieżnik :))))? Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszności. ciasto wygląda ekstra, zjadłabym : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką szarlotkę to moja babcia robiła! Cudowności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fenomenalna :) Dawno nie jadłam już ciasta z rabarbarem. A jabłuszka i rabarbar do dobre połączenie. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie połączenie słodkich jabłek i kwaśnego rabarbaru jest pyszne :D

      Usuń
  6. Zauważyłam, że rabarbar wraca do łask. Pamiętam picie kompotów z rabarbaru jako dziecko. Jednak nie należy zapominać, że zawiera dużo szczawianów, które wpływają na powstawanie kamieni nerkowych, obniża wchłanianie żelaza oraz zaburza trawienie tłuszczów w organizmie. Oczywiście od czasu do czasu można skusić się na rabarbar.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu szklanka kompotu i kawałek ciasta nikomu nie zaszkodzi :D

      Usuń
  7. Ale ślicznotka z tej szarlotki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne połączenie dwóch bardzo pasujących do siebie owoców:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaki dzieciństwa!!! :) Pyszności, a jakie piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomału będzie zaczynał się sezon rabarbarowy, ciacho pierwsza klasa

    OdpowiedzUsuń
  11. Już nie możemy się doczekać jak zawitamy do rodzinnego domu i pójdziemy na "grzybobranie" po rabarbar :D
    Świetne ciacho! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Niebo w gębie! <3 Połączenie rabarbaru, jabłek i kruchego ciasta <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczne połączenie jabłek i rabarbaru, wspaniałe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pieknie się prezentuje, uwielbiam rabarbar :) czekam już z utęsknieniem na niego!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna wersja tradycyjnej szarlotki!

    OdpowiedzUsuń
  16. Och, boskości! Nie robiłam z takim musem, podejrzewam jaka musi być wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam ciasta z rabarbarem! :) wygląda świetnie!
    nataliakupczak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto zrobilam wczoraj i jest to najlepsze ciasto rabarbarowo - jabłkowe jakie kiedykolwiek jadłam, a to że sama je upieklam bez najmniejszej wpadki dodatkowo potęguje sukces tego wypieku. Goście skonsumowali prawie całą blaszkę, wiec na dzisiaj niewiele zostało.
    Dodam jeszcze, że dodałam 4 jajka i ponad pół szklanki mąki więcej oraz kilogram jabłek.
    Ciasto jest przepyszne, kwaskowe, wilgotne i idealne do kawy.
    Wydaje mi się, że nie ma prawa się nie udać.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok