Klasyka w najlepszym wydaniu szarlotka z rabarbarem. Kruche, maślane, delikatne ciasto z musem rabarbarowo-jabłkowym. Do tego delikatna pianka i oprócz dobrej kawy nic więcej nie trzeba :D
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 kg rabarbaru
- 500 g jabłek
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g cukru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo 1 łyżka kaszy manny albo bułki tartej
Tortownica 24 cm lekko natłuszczona
Nadzienie: Umyj rabarbar, odetnij końce i pokrój ma małe kawałki. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Owoce włóż do garnka, zasyp cukrem i cukrem waniliowym i podgrzewaj na małym ogniu aż owoce się rozpadną a większa cześć soku wyparuje. Na koniec dodaj kardamon i przestudź.
Ciasto: Na stolnice wsyp mąki, dodaj masło pokrojone w kostkę i wszystko razem przemieszaj nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli nie będzie chciało się kleić dodaj łyżkę zimnej wody. Ciasto podziel na 2 porcje tak mniej więcej 80% i 20%. Mniejszy kawałek zawiń w folię i włóż do zamrażarki. Większy rozwałkuj tak żeby miało większą średnicę od foremki. Przełóż do foremki, ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości obręczy. Spód posyp kaszą manną albo bułką tartą, wyłóż nadzienie. Na nadzieniu rozłóż ubita pianę z białek. Na wierzch zetrzyj mniejszy kawałek ciasta. Piecz około 40 minut w 180*C. Wierzch powinien mieć jasny złoty kolor. Przestudź.
Piana: Białka ubij na sztywno, pomalutku wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż zrobi się bardzo sztywna a pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek, tak jak na beze.
Hmm, bajeczna :D
OdpowiedzUsuńDziękować :D
UsuńCudowna szarlotka! W końcu zaczyna się sezon na rabarbar, więc trzeba korzystać :)
OdpowiedzUsuńTrzeba, trzeba :D
UsuńCiasto na pewno nieziemsko pyszne! Kochana a skąd wyczarowałaś taki cudny bieżnik :))))? Piękny!
OdpowiedzUsuńNajładniejsze bieżniki są w lumpeksach :D
Usuńale pyszności. ciasto wygląda ekstra, zjadłabym : )
OdpowiedzUsuńPolecam, ciasto jest pyszne :D
UsuńŚwietna szarlota:)
OdpowiedzUsuńDziękuje, polecam :D
UsuńTaką szarlotkę to moja babcia robiła! Cudowności :)
OdpowiedzUsuńBabcie pieką najlepsze szarlotki :D
UsuńAle fenomenalna :) Dawno nie jadłam już ciasta z rabarbarem. A jabłuszka i rabarbar do dobre połączenie. Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie połączenie słodkich jabłek i kwaśnego rabarbaru jest pyszne :D
Usuńpiękne ciasta robisz ;)
OdpowiedzUsuńDziękować :D
UsuńZauważyłam, że rabarbar wraca do łask. Pamiętam picie kompotów z rabarbaru jako dziecko. Jednak nie należy zapominać, że zawiera dużo szczawianów, które wpływają na powstawanie kamieni nerkowych, obniża wchłanianie żelaza oraz zaburza trawienie tłuszczów w organizmie. Oczywiście od czasu do czasu można skusić się na rabarbar.
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu szklanka kompotu i kawałek ciasta nikomu nie zaszkodzi :D
UsuńZabieram!!
OdpowiedzUsuńAle ślicznotka z tej szarlotki :D
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie dwóch bardzo pasujących do siebie owoców:)
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa!!! :) Pyszności, a jakie piękne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńPomału będzie zaczynał się sezon rabarbarowy, ciacho pierwsza klasa
OdpowiedzUsuńJuż nie możemy się doczekać jak zawitamy do rodzinnego domu i pójdziemy na "grzybobranie" po rabarbar :D
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho! :D
Niebo w gębie! <3 Połączenie rabarbaru, jabłek i kruchego ciasta <3
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie jabłek i rabarbaru, wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńPieknie się prezentuje, uwielbiam rabarbar :) czekam już z utęsknieniem na niego!
OdpowiedzUsuńPyszna wersja tradycyjnej szarlotki!
OdpowiedzUsuńOch, boskości! Nie robiłam z takim musem, podejrzewam jaka musi być wspaniała!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem! :) wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńnataliakupczak.blogspot.com
Ciasto zrobilam wczoraj i jest to najlepsze ciasto rabarbarowo - jabłkowe jakie kiedykolwiek jadłam, a to że sama je upieklam bez najmniejszej wpadki dodatkowo potęguje sukces tego wypieku. Goście skonsumowali prawie całą blaszkę, wiec na dzisiaj niewiele zostało.
OdpowiedzUsuńDodam jeszcze, że dodałam 4 jajka i ponad pół szklanki mąki więcej oraz kilogram jabłek.
Ciasto jest przepyszne, kwaskowe, wilgotne i idealne do kawy.
Wydaje mi się, że nie ma prawa się nie udać.
Bardzo się cieszę :D Pozdrawiam :D
Usuń