Scones- kruche, delikatne angielskie bułeczki. Podawane jeszcze cieplutkie na śniadanie z dżemem, jogurtem i dobrą kawą :D Kto jeszcze ich nie piekł to polecam bardzo szybko się je robi i równie szybko potrafią zniknąć :D
Składniki:
- 200 g mąki + do podsypania
- 100 g otrębów owsianych
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki sody
- 80 g zimnego masła
- 100 ml letniego mleka
- 1 jajko
Mąkę, otręby, cukier, sól, sodę wysyp na stolnicę i porządnie wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kostkę i posiekaj z mąką. Do mleka wbij jajko i roztrzep. Odrobinę mleka odlej a resztę wlej do mąki i zagnieć. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się dosyp odrobinę mąki. Ciasto spłaszcz na mniej więcej 4 cm placek i powycinaj z niego krążki (metalowym wykrawaczem albo szklanką). Bułeczki przełóż na foremkę i posmaruj wierzch pozostałym mlekiem. Piecz 12 minut w 220*C. Po lekkim przestudzeniu gotowe są do podania.
Z wyglądu niepozorne, za to z pewnością smak jest wspaniały. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu. Pozdrowionka cieplutkie! :)
OdpowiedzUsuńNic straconego :D Pozdrawiam :D
UsuńUwieeelbiam scones, zawsze kiedy mam więcej czasu rano to pozwalam sobie na nie, bo są przepyszne<3
OdpowiedzUsuńOj tak są pyszne :D
UsuńPodoba nam się w nich to, że są to bułeczki bez drożdży :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy ich nie jadłyśmy ale od bardzo dawna mamy zamiar je wykonać :)
Nie ma co czekać, warto się skusić :D
UsuńScones piekłam tylko kilka razy, ale wychodzą za każdym razem, są proste i pyszne. Bułeczki idealne!:)
OdpowiedzUsuńDokładnie szybkie, proste i zawsze wychodzą :D
UsuńNigdy nie jadłam scones, ale ciągle przymierzam się do ich zrobienia! :)
OdpowiedzUsuń30 minut i jesz ciepłe, domowe bułeczki :D
UsuńKochana cudowne bułeczki :-) zabieram jedną na śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńProszę częstuj się :D
UsuńJadłam scones tylko raz w życiu, zrobione z przepisu z jakiego podręcznika z angielskiego :)
OdpowiedzUsuńI jak smakowały :D
Usuń