Przejdź do głównej zawartości

Babka z karmelizowanymi orzechami






       Babki  przeważnie pieczemy na święta wielkanocne a ja mam dla was dzisiaj wersję  bożonarodzeniową. Przepyszna,bardzo puszysta, wilgotna i rozpływająca się w ustach babeczka z dodatkiem orzechów włoskich w karmelu. Mniam!



Składniki: 
  • 130 g orzechów włoskich
  • 80 g cukru 
  • 50 g miodu 
Ciasto;
  • 200 g masła temp. pokojowa  
  • 180 g drobnego cukru 
  • 4 jajka temp. pokojowa
  • 300 g mąki 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 75 ml letniego mleka 
  • szczypta soli 
Dodatkowo 100 g mlecznej czekolady

Foremka keksówka 30x12 cm wyłożona pergaminem


           Orzechy: Na patelnię wsyp cukier, dodaj miód i podgrzewaj na średnim ogniu. Nie mieszaj! Poczekaj aż cukier i miód się rozpuści i zacznie nabierać brązowego koloru. Wsyp orzechy i dokładnie obtocz je w karmelu. Masę przełóż na kawałek pergaminu. Poczekaj aż ostygnie i stwardnieje. Następnie pokrój na niewielkie kawałki.
          Ciasto: Masło, jajka i mleko powinny mieć temp. pokojową!  Do miski włóż masło i cukier. Ucieraj aż masa będzie puszysta a cukier prawie się rozpuścił. Następnie dodawaj porcjami: żółtko-mąka wymieszana z sodą i solą-odrobina mleka. I tak do wyczerpania składników. Białka ubij na sztywno i dodaj łyżkę do masy gdy się połączy delikatnie wmieszaj resztę piany. Do ciasta dodaj około 70% drobno pokrojonych orzechów, wymieszaj i przełóż do keksówki. Piecz do suchego patyczka 40-50 minut w 180*C. Przestudź.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, polej ciasto a wierzch posyp pozostałymi orzechami.






Komentarze

  1. Pyszna babka, fantastycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, a do tego wydaje się łatwa w przygotowaniu... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, babka nie jest problematyczna :D Polecam!

      Usuń
  3. Apetyczna babeczka. Bardzo lubię takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu a ja właśnie myślałam o tym, że upiekę babkę na święta, Twoja będzie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda rewelacyjnie! zjadłabym sama całą :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Babka wygląda obłędnie! Ostatnio jadłyśmy karmelizowane orzechy z jarmarku i kusi nas aby zrobić je samemu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. omnomn... jak ja bym chciała zjeść choć kawałek! wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjny pomysł na babkę! Wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jakoś za babkami nie przepadam, ale ta wygląda bosko *o* I te orzechy <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Aromatyczna, świąteczna i zapewne smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdzie na Wielkanoc, taką babkę to na każde święta, a i bez nich. Wygląda przepysznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piszesz wilgotna - to coś dla mnie :) Wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziś ją upiekłam 😄😄😄 JEST PRZEPYSZNA!!! NA ŚWIĘTA ZAGOŚCI NA MOIM STOLE PONOWNIE 👍👍👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :D Moja rodzinka również domaga się ponownego upieczenia :D

      Usuń
  14. Właśnie pije sobie kawkę i narobiłaś mi sumaka!

    OdpowiedzUsuń
  15. Babka wygląda rewelacyjnie. Na pewno wypróbuję Twój przepis jeszcze przed Świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ojej ojej jak ona wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  17. No takie ciasto to ja biorę w ciemno ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie mam jeszcze żadnych planów na świąteczne wypieki, więc może pora wreszcie coś wybrać :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok