Przejdź do głównej zawartości

Babka z karmelizowanymi orzechami






       Babki  przeważnie pieczemy na święta wielkanocne a ja mam dla was dzisiaj wersję  bożonarodzeniową. Przepyszna,bardzo puszysta, wilgotna i rozpływająca się w ustach babeczka z dodatkiem orzechów włoskich w karmelu. Mniam!



Składniki: 
  • 130 g orzechów włoskich
  • 80 g cukru 
  • 50 g miodu 
Ciasto;
  • 200 g masła temp. pokojowa  
  • 180 g drobnego cukru 
  • 4 jajka temp. pokojowa
  • 300 g mąki 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 75 ml letniego mleka 
  • szczypta soli 
Dodatkowo 100 g mlecznej czekolady

Foremka keksówka 30x12 cm wyłożona pergaminem


           Orzechy: Na patelnię wsyp cukier, dodaj miód i podgrzewaj na średnim ogniu. Nie mieszaj! Poczekaj aż cukier i miód się rozpuści i zacznie nabierać brązowego koloru. Wsyp orzechy i dokładnie obtocz je w karmelu. Masę przełóż na kawałek pergaminu. Poczekaj aż ostygnie i stwardnieje. Następnie pokrój na niewielkie kawałki.
          Ciasto: Masło, jajka i mleko powinny mieć temp. pokojową!  Do miski włóż masło i cukier. Ucieraj aż masa będzie puszysta a cukier prawie się rozpuścił. Następnie dodawaj porcjami: żółtko-mąka wymieszana z sodą i solą-odrobina mleka. I tak do wyczerpania składników. Białka ubij na sztywno i dodaj łyżkę do masy gdy się połączy delikatnie wmieszaj resztę piany. Do ciasta dodaj około 70% drobno pokrojonych orzechów, wymieszaj i przełóż do keksówki. Piecz do suchego patyczka 40-50 minut w 180*C. Przestudź.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, polej ciasto a wierzch posyp pozostałymi orzechami.






Komentarze

  1. Pyszna babka, fantastycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, a do tego wydaje się łatwa w przygotowaniu... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, babka nie jest problematyczna :D Polecam!

      Usuń
  3. Apetyczna babeczka. Bardzo lubię takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu a ja właśnie myślałam o tym, że upiekę babkę na święta, Twoja będzie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda rewelacyjnie! zjadłabym sama całą :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Babka wygląda obłędnie! Ostatnio jadłyśmy karmelizowane orzechy z jarmarku i kusi nas aby zrobić je samemu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. omnomn... jak ja bym chciała zjeść choć kawałek! wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjny pomysł na babkę! Wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jakoś za babkami nie przepadam, ale ta wygląda bosko *o* I te orzechy <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Aromatyczna, świąteczna i zapewne smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdzie na Wielkanoc, taką babkę to na każde święta, a i bez nich. Wygląda przepysznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piszesz wilgotna - to coś dla mnie :) Wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziś ją upiekłam 😄😄😄 JEST PRZEPYSZNA!!! NA ŚWIĘTA ZAGOŚCI NA MOIM STOLE PONOWNIE 👍👍👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :D Moja rodzinka również domaga się ponownego upieczenia :D

      Usuń
  14. Właśnie pije sobie kawkę i narobiłaś mi sumaka!

    OdpowiedzUsuń
  15. Babka wygląda rewelacyjnie. Na pewno wypróbuję Twój przepis jeszcze przed Świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ojej ojej jak ona wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  17. No takie ciasto to ja biorę w ciemno ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie mam jeszcze żadnych planów na świąteczne wypieki, więc może pora wreszcie coś wybrać :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz