Kolejny świetny przepis na śledzie. Dzisiaj zapraszam na śledzie w rewelacyjnej zalewie lekko kwaśnej, lekko słodkiej z dużą ilością cebuli.
Składniki:
- 5 matiasów
- 4 średnie cebule
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml oleju
- sól i pieprz
Matiasy zalej zimną woda i odstaw na godzinę. Następnie pokrój na mniejsze porcje. Cebule obierz, przekrój na pół i pokrój w plasterki. Na patelnię wlej olej, wrzuć cebule i delikatnie ją podduś do miękkości (nie może być spalona tylko szklista). Dodaj miód, ocet, koncentrat i dopraw solą i pieprzem. Podgrzewaj jeszcze chwilę 2-3 minuty, sprawdź czy w smaku jest ok i odstaw do przestudzenia. Matiasy wymieszaj z zalewą i włóż do lodówki na minimum dwa dni.
Źródło
Świetne, robiłam wczoraj podobne tylko bez koncentratu. Następnym razem spróbuję z nim, bo śledzie wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTakie śledziki są pyszne, znam ich smak :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńCoś mi podpowiada, że będą mi smakować. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńNa takie śledziki jeszcze musimy trochę poczekać :D Najlepsze robi babcia :P
OdpowiedzUsuńSuper, że na miodzie. Zapisałam sobie i na pewno zrobię!! :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny przepis na sledzie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledziki ze słodkim akcentem. Wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńnigdy jeszcze nie robiłam śledzi sama, zazwyczaj mieliśmy kupione albo zrobione przez kogoś :) Twoje wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńpychotka - ja też testuję przepisy na śledzie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńw takiej zalewie nie miałam okazji jeszcze jeść, ale wygląda obłędnie <3
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, mniam :)
OdpowiedzUsuńCzyż śledź nie jest cudowny?
OdpowiedzUsuńChętnie wprosiłabym się do Ciebie na takie śledzie :)
OdpowiedzUsuńsmakowite śledziki :)
OdpowiedzUsuń