Przejdź do głównej zawartości

Śledzie w śmietanie





Jak są święta to i musi być śledzik :D


Składniki: 
  • 4-5 matiasów 
  • 1 cebula 
  • 1 średnia marchewka 
  • 4 małe ogórki konserwowe 
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% + 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czerwonego pieprzu  


         Matiasy zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Cebulę pokrój na ćwiartki a następnie w plasterki. Marchewkę obierz i pokrój w pasterki. Marchewkę razem z cebulę przełóż do sitka i sparz wrzątkiem. Ogórki pokrój w plasterki. W misce albo słoiku układaj po kolei: pokrojone śledzie, cebulę z marchewką, ogórki a na końcu śmietanę wymieszaną z mlekiem i pieprzem. Schowaj do lodówki na 24 godziny.





Komentarze

  1. Połączenie idealne na święta :)
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobię w weekend dla swojego M. Uwielbia śledzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też szykuje śledzie na święta, twoje są piękne i kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna propozycja na świąteczny stół :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak się świątecznie zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba nigdy nie jadłyśmy śledzi w śmietanie :) Raczej zdarzało się zjeść śledzia z jogurtem greckim :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowite i pięknie zaprezentowane :)
    Pozdrawiam serdecznie,
    M

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój tata takie uwielbia, zawsze babcia robi dla niego :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Dopr...

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpu...

Kruche ciasto z jagodami z pianką kokosową

      Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie jagód z kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z  jagodami i leciutką kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko. Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki  200 g masła  3/4 szklanki cukru pudru  5 żółtek  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Pianka: 5 białek  90 g cukru + 2 łyżki  200 g wiórków kokosowych  125 ml kwaśnej śmietany 18%  Dodatkowo: 3 łyżki kaszy manny  200-250 g jagód  Foremka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona         Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażar...