Jak są święta to i musi być śledzik :D
Składniki:
- 4-5 matiasów
- 1 cebula
- 1 średnia marchewka
- 4 małe ogórki konserwowe
- 180 g kwaśnej śmietany 18% + 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czerwonego pieprzu
Matiasy zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Cebulę pokrój na ćwiartki a następnie w plasterki. Marchewkę obierz i pokrój w pasterki. Marchewkę razem z cebulę przełóż do sitka i sparz wrzątkiem. Ogórki pokrój w plasterki. W misce albo słoiku układaj po kolei: pokrojone śledzie, cebulę z marchewką, ogórki a na końcu śmietanę wymieszaną z mlekiem i pieprzem. Schowaj do lodówki na 24 godziny.
Połączenie idealne na święta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
zrobię w weekend dla swojego M. Uwielbia śledzie :)
OdpowiedzUsuńJa też szykuje śledzie na święta, twoje są piękne i kolorowe :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja na świąteczny stół :-)
OdpowiedzUsuńJak się świątecznie zrobiło :)
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie jadłyśmy śledzi w śmietanie :) Raczej zdarzało się zjeść śledzia z jogurtem greckim :D
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite i pięknie zaprezentowane :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
M
Mój tata takie uwielbia, zawsze babcia robi dla niego :)
OdpowiedzUsuń