Przepyszny gulasz idealny do rozgrzania się w tę jesienno-zimową porę. Jest bardzo pożywny i sycący. Wykonany z kiełbasy chorizo, szynki wieprzowej i ciecierzycy. Polecam!
Składniki:
- 500 g szynki wieprzowej
- 250 g kiełbasy chorizo
- 300 g ciecierzycy z puszki
- 1/2 selera
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 700 ml wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
Warzywa seler, marchewkę i cebulę pokrój w plasterki. Połóż w foremce, skrop odrobiną oleju i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 10 minut.
Chorizo pokrój w plasterki, wrzuć na ciepłą patelnię i podsmaż. Wymnij kiełbasę i na wytopionym tłuszczu podsmaż szynkę pokrojona w kostkę. Wlej wodę, wrzuć ziele i liście laurowe. Duś do chwili aż szynka będzie mięciutka. Następnie dodaj kiełbasę i warzywa. Gotuj jeszcze 5 minut. Do gulaszu dodaj ciecierzycę wraz z wodą z puszki. Zamieszaj dopraw solą, pieprzem i drobno pokrojonym rozmarynem.
Przepis pochodzi z warsztatów, które odbyły się w restauracji "Rotondo" w Poznaniu.
kochana, twoje przepisy zawsze są tak smaczne, że aż ślinka mi cieknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie, chętnie bym zjadła taki na obiad;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszne, aromatyczne i sycące dania :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo treściwie i sycąco :) A na takiej zastawie wręcz królewsko :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, zjadłybyśmy :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :) Aż ślinka cieknie, super!
OdpowiedzUsuńPyszna potrawa, zima chcę tylko takie jeść:)
OdpowiedzUsuńGulasz bardzo apetyczny :) a prezentacja fantastyczna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Pyszny, rozgrzewający, sycący - same zalety. Bardzo lubię takie potrawy, na chłodne dni idealne :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie na zimne dni.
OdpowiedzUsuńObiadek faktycznie idealny na jesienną porę:)
OdpowiedzUsuńNa ile porcji jest przepis?
OdpowiedzUsuńNa duży apetyt to dla 4 osób :D
UsuńMmm cudne połączenie, idealny gulasz na rozgrzanie :)
OdpowiedzUsuń