Przejdź do głównej zawartości

Gulasz madrycki





             Przepyszny gulasz idealny do rozgrzania się w tę jesienno-zimową porę. Jest bardzo pożywny i sycący. Wykonany z kiełbasy chorizo, szynki wieprzowej i ciecierzycy. Polecam!



Składniki: 
  • 500 g szynki wieprzowej 
  • 250 g kiełbasy chorizo 
  • 300 g ciecierzycy z puszki 
  • 1/2 selera 
  • 1 marchewka 
  • 1 cebula 
  • 700 ml wody 
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego 
  • sól, pieprz 
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu 

            Warzywa seler, marchewkę i cebulę pokrój w plasterki. Połóż w foremce, skrop odrobiną oleju i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 10 minut.
           Chorizo pokrój w plasterki, wrzuć na ciepłą patelnię i podsmaż. Wymnij kiełbasę i na wytopionym tłuszczu podsmaż szynkę pokrojona w kostkę. Wlej wodę, wrzuć ziele i liście laurowe. Duś do chwili aż szynka będzie mięciutka. Następnie dodaj kiełbasę i warzywa. Gotuj jeszcze 5 minut. Do gulaszu dodaj ciecierzycę wraz z wodą z puszki. Zamieszaj dopraw solą, pieprzem i drobno pokrojonym rozmarynem.






Przepis pochodzi z warsztatów, które odbyły się w restauracji "Rotondo" w Poznaniu. 


Komentarze

  1. kochana, twoje przepisy zawsze są tak smaczne, że aż ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przesmacznie, chętnie bym zjadła taki na obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie pyszne, aromatyczne i sycące dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo treściwie i sycąco :) A na takiej zastawie wręcz królewsko :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, zjadłybyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda :) Aż ślinka cieknie, super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna potrawa, zima chcę tylko takie jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gulasz bardzo apetyczny :) a prezentacja fantastyczna :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny, rozgrzewający, sycący - same zalety. Bardzo lubię takie potrawy, na chłodne dni idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne danie na zimne dni.

    OdpowiedzUsuń
  11. Obiadek faktycznie idealny na jesienną porę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na ile porcji jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm cudne połączenie, idealny gulasz na rozgrzanie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok