Babki przeważnie pieczemy na święta wielkanocne a ja mam dla was dzisiaj wersję bożonarodzeniową. Przepyszna,bardzo puszysta, wilgotna i rozpływająca się w ustach babeczka z dodatkiem orzechów włoskich w karmelu. Mniam!
Składniki:
- 130 g orzechów włoskich
- 80 g cukru
- 50 g miodu
- 200 g masła temp. pokojowa
- 180 g drobnego cukru
- 4 jajka temp. pokojowa
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki sody
- 75 ml letniego mleka
- szczypta soli
Foremka keksówka 30x12 cm wyłożona pergaminem
Orzechy: Na patelnię wsyp cukier, dodaj miód i podgrzewaj na średnim ogniu. Nie mieszaj! Poczekaj aż cukier i miód się rozpuści i zacznie nabierać brązowego koloru. Wsyp orzechy i dokładnie obtocz je w karmelu. Masę przełóż na kawałek pergaminu. Poczekaj aż ostygnie i stwardnieje. Następnie pokrój na niewielkie kawałki.
Ciasto: Masło, jajka i mleko powinny mieć temp. pokojową! Do miski włóż masło i cukier. Ucieraj aż masa będzie puszysta a cukier prawie się rozpuścił. Następnie dodawaj porcjami: żółtko-mąka wymieszana z sodą i solą-odrobina mleka. I tak do wyczerpania składników. Białka ubij na sztywno i dodaj łyżkę do masy gdy się połączy delikatnie wmieszaj resztę piany. Do ciasta dodaj około 70% drobno pokrojonych orzechów, wymieszaj i przełóż do keksówki. Piecz do suchego patyczka 40-50 minut w 180*C. Przestudź.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, polej ciasto a wierzch posyp pozostałymi orzechami.
Pyszna babka, fantastycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, a do tego wydaje się łatwa w przygotowaniu... :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, babka nie jest problematyczna :D Polecam!
UsuńApetyczna babeczka. Bardzo lubię takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńOlu a ja właśnie myślałam o tym, że upiekę babkę na święta, Twoja będzie idealna :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest świetna :D
Usuńwygląda rewelacyjnie! zjadłabym sama całą :D
OdpowiedzUsuńNa Święta idealna ;)
OdpowiedzUsuńBabka wygląda obłędnie! Ostatnio jadłyśmy karmelizowane orzechy z jarmarku i kusi nas aby zrobić je samemu :)
OdpowiedzUsuńOrzechy w karmelu uzależniają :D
Usuńomnomn... jak ja bym chciała zjeść choć kawałek! wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł na babkę! Wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa jakoś za babkami nie przepadam, ale ta wygląda bosko *o* I te orzechy <3
OdpowiedzUsuńWygląda przecudnie!
OdpowiedzUsuńTe orzechy...<3
OdpowiedzUsuńJest piękna! :)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale!
OdpowiedzUsuńbardzo smakowity :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńAromatyczna, świąteczna i zapewne smaczna :)
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńGdzie na Wielkanoc, taką babkę to na każde święta, a i bez nich. Wygląda przepysznie!!!!
OdpowiedzUsuńPiszesz wilgotna - to coś dla mnie :) Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńDziś ją upiekłam 😄😄😄 JEST PRZEPYSZNA!!! NA ŚWIĘTA ZAGOŚCI NA MOIM STOLE PONOWNIE 👍👍👍
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D Moja rodzinka również domaga się ponownego upieczenia :D
UsuńWłaśnie pije sobie kawkę i narobiłaś mi sumaka!
OdpowiedzUsuńBabka wygląda rewelacyjnie. Na pewno wypróbuję Twój przepis jeszcze przed Świętami :)
OdpowiedzUsuńWspaniała :) !
OdpowiedzUsuńojej ojej jak ona wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńNo takie ciasto to ja biorę w ciemno ;-)
OdpowiedzUsuńNie mam jeszcze żadnych planów na świąteczne wypieki, więc może pora wreszcie coś wybrać :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuń