Przejdź do głównej zawartości

Szybki świąteczny sernik



Szybki świąteczny sernik

          Samo przygotowanie sernika zajmie nam naprawdę niewiele czasu. Jest bardzo łatwy i dziecinnie prosty w przygotowaniu. A smak i konsystencja pozostaje niezmieniona. Sernik jest kremowy, delikatny wręcz rozpływający się w ustach. Przepięknie pachnie pomarańczami i czuć w nim delikatna nutkę kardamonu. Coś pysznego! Polecam wszystkim i tym co szukają przepisu na wymieszać i upiec i tym co myślą że mają dwie lewe ręce do pieczenia :D 

Kochani, to już ostatni przepis przed świętami dlatego chce Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia świąteczne.
 Życzę radości z dnia codziennego, spokoju a przede wszystkim zdrowia oraz spełnienia najskrytszych marzeń dla Was oraz dla Waszych najbliższych.
 Wesołych Świąt!


Składniki: 

Ciasto: 1 szklanka = 250 ml
  • 1 szklana mąki 
  • 100 g masła 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 żółtko 
  • 1/2 łyżeczki sody 

Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 250 ml soku z pomarańczy (może być z butelki) 
  • 120 ml oleju 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • skórka z 1 pomarańczy 

Tortownica 24-26 cm wyłożona pergaminem, ew. mała foremka do ciasteczek


           Ciasto: wszystkie składniki zagnieć ( w razie jak ciasto nie będzie chciało się lepić dodaj 1 łyżkę zimnej wody). Rozłóż ciasto na dnie tortownicy.
          Masa serowa: Wszystkie składniki włóż do miski i miksuj na średnich obrotach przez minutę. Wylej na wcześniej przygotowany spód. Piecz w 160*C przez 1,5 godziny (przed wyłączeniem piekarnika sprawdź palcem środek ciasta czy się ściął. Przestudź.


Jak masz dodatkowe 15 minut na wierzchu sernika możesz poukładać z ciasta dowolne, świąteczne wzory.
3/4 ciasta wyłóż na dno tortownicy. Resztę ciasta rozwałkuj i wytnij dowolne wzory. Po godzinie pieczenia  delikatnie wysuń sernik i  ułóż wkoło wycięte kształty. Dopiecz sernik do końca. 






Komentarze

  1. Jaki śliczny ja za sernikami przepadam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny sernik ci wyszedł:) Ja dzisiaj piekę. Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uroczy sernik :) Wesołych i smacznych Świąt :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego co najlepsze na Święta i Nowy Rok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik na święta musi być! Ten wygląda bardzo apetycznie :)
    Zdrowych i Wesołych (jeszcze raz ale życzeń nigdy za wiele :P)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna propozycja :-) życzę wspaniałych i rodzinnych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda rewelacyjnie :) Musi być pyszny, uwielbiam sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda świetnie :D Merry Xmas :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Weesołych! I samych udanych wypieków :) Sernik last minute wygląda smacznie. Moja teściowa zażyczyła sobie sernik na zimno, więc pole do szaleństw ograniczone :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest przepiękny! Ja już nie mogę się doczekać jak będę robić swój :)
    Dziękuję serdecznie za życzenia! Ja również życzę Ci wszystkiego co najlepsze! Zdrowych wesołych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernik prezentuje się wyśmienicie :) Zdrowych, wesołych i pełnych miłości Świąt :) :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny sernik :)
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudny:). Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacja!
    Wesołych świąt! :*

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wygląda ten serniczek i tak bardzo świątecznie w tej dekoracji! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda przepysznie! ;) Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  18. Z chęcią bym jeszcze wróciła do świat i skosztowala takiego serniczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. po opisie już wiem, że to sernik idealny! :) mmmm.. ;) cóż za konsystencja ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok