Przejdź do głównej zawartości

Szybki świąteczny sernik



Szybki świąteczny sernik

          Samo przygotowanie sernika zajmie nam naprawdę niewiele czasu. Jest bardzo łatwy i dziecinnie prosty w przygotowaniu. A smak i konsystencja pozostaje niezmieniona. Sernik jest kremowy, delikatny wręcz rozpływający się w ustach. Przepięknie pachnie pomarańczami i czuć w nim delikatna nutkę kardamonu. Coś pysznego! Polecam wszystkim i tym co szukają przepisu na wymieszać i upiec i tym co myślą że mają dwie lewe ręce do pieczenia :D 

Kochani, to już ostatni przepis przed świętami dlatego chce Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia świąteczne.
 Życzę radości z dnia codziennego, spokoju a przede wszystkim zdrowia oraz spełnienia najskrytszych marzeń dla Was oraz dla Waszych najbliższych.
 Wesołych Świąt!


Składniki: 

Ciasto: 1 szklanka = 250 ml
  • 1 szklana mąki 
  • 100 g masła 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 żółtko 
  • 1/2 łyżeczki sody 

Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 250 ml soku z pomarańczy (może być z butelki) 
  • 120 ml oleju 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • skórka z 1 pomarańczy 

Tortownica 24-26 cm wyłożona pergaminem, ew. mała foremka do ciasteczek


           Ciasto: wszystkie składniki zagnieć ( w razie jak ciasto nie będzie chciało się lepić dodaj 1 łyżkę zimnej wody). Rozłóż ciasto na dnie tortownicy.
          Masa serowa: Wszystkie składniki włóż do miski i miksuj na średnich obrotach przez minutę. Wylej na wcześniej przygotowany spód. Piecz w 160*C przez 1,5 godziny (przed wyłączeniem piekarnika sprawdź palcem środek ciasta czy się ściął. Przestudź.


Jak masz dodatkowe 15 minut na wierzchu sernika możesz poukładać z ciasta dowolne, świąteczne wzory.
3/4 ciasta wyłóż na dno tortownicy. Resztę ciasta rozwałkuj i wytnij dowolne wzory. Po godzinie pieczenia  delikatnie wysuń sernik i  ułóż wkoło wycięte kształty. Dopiecz sernik do końca. 






Komentarze

  1. Jaki śliczny ja za sernikami przepadam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny sernik ci wyszedł:) Ja dzisiaj piekę. Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uroczy sernik :) Wesołych i smacznych Świąt :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego co najlepsze na Święta i Nowy Rok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik na święta musi być! Ten wygląda bardzo apetycznie :)
    Zdrowych i Wesołych (jeszcze raz ale życzeń nigdy za wiele :P)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna propozycja :-) życzę wspaniałych i rodzinnych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda rewelacyjnie :) Musi być pyszny, uwielbiam sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda świetnie :D Merry Xmas :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Weesołych! I samych udanych wypieków :) Sernik last minute wygląda smacznie. Moja teściowa zażyczyła sobie sernik na zimno, więc pole do szaleństw ograniczone :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest przepiękny! Ja już nie mogę się doczekać jak będę robić swój :)
    Dziękuję serdecznie za życzenia! Ja również życzę Ci wszystkiego co najlepsze! Zdrowych wesołych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernik prezentuje się wyśmienicie :) Zdrowych, wesołych i pełnych miłości Świąt :) :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny sernik :)
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudny:). Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacja!
    Wesołych świąt! :*

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wygląda ten serniczek i tak bardzo świątecznie w tej dekoracji! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda przepysznie! ;) Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  18. Z chęcią bym jeszcze wróciła do świat i skosztowala takiego serniczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. po opisie już wiem, że to sernik idealny! :) mmmm.. ;) cóż za konsystencja ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz