Przejdź do głównej zawartości

Świąteczna Pavlova





         Jak dla mnie niebo w gębie! Krucha, słodka beza z delikatną nutką przypraw korzennych. Przykryta kremową masą a jaj zwieńczeniem jest lekko kwaskowata żurawina. Idealne zakończenie wigilijnego wieczoru albo świątecznego obiadu.



Składniki: 
  • 6 białek temp. pokojowa 
  • 330 g drobnego, białego cukru 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka octu winnego 
Nadzienie:
  • 400 g jogurtu greckiego 
  • 200 ml śmietany kremówki  
Żurawina:
  • 250 g świeżej żurawiny 
  • 100 g cukru 


         Beza: Białka ubij na sztywno, następnie pomalutku, partiami wsypuj cukier. Ubijaj do momentu aż pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek cukru, masa będzie lśniąca a po przekrojeniu masa nie zleje się ze sobą. Ubijając już na najniższych obrotach wsyp przyprawę, mąkę i ocet. Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy 20 cm. Wyłóż pianę i nadaj jej ładny kształt. Piecz na początku 10 minut w 180*C (bez termoobiegu!) a następnie zmniejsz temp. do 120*C i piecz 2 godziny. W trakcie pieczenia dobrze jest z dwa razy otworzyć piekarnik żeby para się wydostała. Bezę studzimy przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika, najlepiej całą noc albo przynajmniej 8-12 godzin.
       Nadzienie: Jogurt grecki wyłóż na drobne sitko, połóż na misce i włóż do lodówki na minimum 12 godzin. Następnie ubij na sztywno śmietanę, dodaj jogurt i wymieszaj.
       Żurawina: Żurawinę wsyp do garnka i zasyp cukrem. Podgrzewaj na średnim ogniu do chwili aż wszystkie kuleczki popękają, przestudź.
Beze ułóż na paterze, rozłóż masę śmietankową a na niej ułóż żurawinę.  

* Beze można upiec kilka dni wcześniej
* Do bezy nie nadaje się cukier trzcinowy (beza nie jest bardzo sztywna)
* Żurawinę można przygotować 2-3 dni wcześniej





Komentarze

  1. wooow.. ale bomba!
    Pięknie ci wyszła! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm fantastyczna ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pavlova mega dostojna, efektowna i na pewno pyszna !

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, uwielbiam Pavlovą:))) I moja wymarzona patera:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudnie i świątecznie :) Żurawina i kwaskowy smak na pewno świetnie komponuje się ze słodką bezą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm... Pavlova! Uwielbiam tą bezę, a w wersji świątecznej musi być jeszcze lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękna, aż szkoda będzie ją kroić :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie śliczne, faktycznie aż szkoda kroić

    OdpowiedzUsuń
  9. Obłędna :-) musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. The post is so wondeful! I love it so much:)

    irenethayer.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Beza to nie maja bajka, ale ta...piękna! <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Arcydzieło! takiej ładnej jeszcze nie widziałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Woooow ale cudo! :D Bosko się prezentuje, jak na wielką uroczystość :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo odświętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. w końcu się odważę i zrobię

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepiękna! Absolutnie doskonała!!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz