Przejdź do głównej zawartości

Świąteczna Pavlova





         Jak dla mnie niebo w gębie! Krucha, słodka beza z delikatną nutką przypraw korzennych. Przykryta kremową masą a jaj zwieńczeniem jest lekko kwaskowata żurawina. Idealne zakończenie wigilijnego wieczoru albo świątecznego obiadu.



Składniki: 
  • 6 białek temp. pokojowa 
  • 330 g drobnego, białego cukru 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka octu winnego 
Nadzienie:
  • 400 g jogurtu greckiego 
  • 200 ml śmietany kremówki  
Żurawina:
  • 250 g świeżej żurawiny 
  • 100 g cukru 


         Beza: Białka ubij na sztywno, następnie pomalutku, partiami wsypuj cukier. Ubijaj do momentu aż pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek cukru, masa będzie lśniąca a po przekrojeniu masa nie zleje się ze sobą. Ubijając już na najniższych obrotach wsyp przyprawę, mąkę i ocet. Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy 20 cm. Wyłóż pianę i nadaj jej ładny kształt. Piecz na początku 10 minut w 180*C (bez termoobiegu!) a następnie zmniejsz temp. do 120*C i piecz 2 godziny. W trakcie pieczenia dobrze jest z dwa razy otworzyć piekarnik żeby para się wydostała. Bezę studzimy przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika, najlepiej całą noc albo przynajmniej 8-12 godzin.
       Nadzienie: Jogurt grecki wyłóż na drobne sitko, połóż na misce i włóż do lodówki na minimum 12 godzin. Następnie ubij na sztywno śmietanę, dodaj jogurt i wymieszaj.
       Żurawina: Żurawinę wsyp do garnka i zasyp cukrem. Podgrzewaj na średnim ogniu do chwili aż wszystkie kuleczki popękają, przestudź.
Beze ułóż na paterze, rozłóż masę śmietankową a na niej ułóż żurawinę.  

* Beze można upiec kilka dni wcześniej
* Do bezy nie nadaje się cukier trzcinowy (beza nie jest bardzo sztywna)
* Żurawinę można przygotować 2-3 dni wcześniej





Komentarze

  1. wooow.. ale bomba!
    Pięknie ci wyszła! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm fantastyczna ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pavlova mega dostojna, efektowna i na pewno pyszna !

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, uwielbiam Pavlovą:))) I moja wymarzona patera:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudnie i świątecznie :) Żurawina i kwaskowy smak na pewno świetnie komponuje się ze słodką bezą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm... Pavlova! Uwielbiam tą bezę, a w wersji świątecznej musi być jeszcze lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękna, aż szkoda będzie ją kroić :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie śliczne, faktycznie aż szkoda kroić

    OdpowiedzUsuń
  9. Obłędna :-) musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. The post is so wondeful! I love it so much:)

    irenethayer.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Beza to nie maja bajka, ale ta...piękna! <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Arcydzieło! takiej ładnej jeszcze nie widziałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Woooow ale cudo! :D Bosko się prezentuje, jak na wielką uroczystość :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo odświętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. w końcu się odważę i zrobię

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepiękna! Absolutnie doskonała!!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok