Pyszna klasyka w nowym wydaniu :D Połączenie dwóch ciast jasnego i czekoladowego z dużą ilością owoców. W klasycznych falach dunaju znajdziecie przeważnie wiśnie a ja tym razem postawiłam na kwaskowate, czerwone porzeczki. Świetnie się sprawdziły i zrównoważyły słodki smak ciasta i kremu. Ciasto jest bardzo lekkie i przyjemne w smaku w sam raz na letnie przyjęcie.
Składniki:
- 125 g masła temp. pokojowa
- 200 g cukru pudru
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 łyżeczki kakao
- 200 g czerwonej porzeczki
- 200 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
Tortownica 21 cm, pergaminem wykładamy tylko dno
W misce wymieszaj mąkę, sodę i sól. Ucieraj masło z cukrem około 5 minut. Następnie dodaj 1 żółtko i 1 łyżkę mleka porządnie wymieszaj . I tak jeszcze dwa razy. Gdy masa będzie już gotowa wsyp mąkę, wymieszaj a na koniec dodaj białka ubite na sztywno (mieszamy delikatnie!). Połowę ciasta wyłóż na blaszkę a do drugiej dodaj dwie łyżeczki kakao. Wymieszaj i wyłóż na jasne ciasto. Na wierzchu ułóż porzeczki, delikatnie dociśnij i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz do suchego patyczka około 40-50 minut.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj serek i czekoladę startą na małych oczkach. Wymieszaj i wyłóż na wierzch ciasta.
Cuuudo! Własnie na takie ciasto mam teraz ochotę :D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńI ta kremowa chmurka na wierzchu<3
OdpowiedzUsuńOlu, a moja mam zawsze piekła fale dunaju bez owoców! Koniecznie muszę spróbować Twojej wersji, jeszcze nie wiem czy z porzeczkami czy wiśniami :D
OdpowiedzUsuńZ porzeczkami jeszcze Fali Dunaju nie jadłam, jedynie z jabłkami albo czereśniami ;) Muszę spróbować Twoją wersję :)
OdpowiedzUsuńrozkoszne :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda nieziemsko!;)
OdpowiedzUsuńFaktycznie w takiej wersji jeszcze nie widziałyśmy tego ciacha.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie no i na 100% tak smakuje :)
wygląda pięknie
OdpowiedzUsuńO jaaa, ale pyszne musi być to ciasto :)
OdpowiedzUsuńPiękny.... A ile ma kalorii?... ;-) no to poproszę kawałek ;-)
OdpowiedzUsuńMmm, z chęcią wypróbuję;)) A patera do ciasta cudna! Też chcę taką :)))
OdpowiedzUsuńOstatnio jadłam to ciasto i zastanawiałam się, jak się nazywa...
OdpowiedzUsuńPychotka i to niezbyt skomplikowana
Ach! Zjadłabym kawałek takiego ciacha :) Bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńJakie fajne ciasto :) Mniam! Chciałabym kawałek!
OdpowiedzUsuńSto lat już nie jadłem tego ciasta. Jeszcze 10 lat temu było bardzo popularne w moim domu, a teraz poszło w odstawkę. Jednak patrząc na Twoje dzieło, myślę że warto powrócić do tego pyszniastego przepisu :D
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i podoba mi się pomysł z porzeczkami :)
OdpowiedzUsuńUlubione ciasto mojego taty :) Super, że z porzeczkami :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie potwierdzam zalet tego ciasta. Samo ciasto jest twarde i ciężkie a nie lekkie a biala masa bardzo tłusta, ciężka i niezbyt smaczna, ma nieprzyjemna konsystencję. A lubię treściwe i słodkie ciasta.. Moze należałoby dopracować przepis bo w tej wersji wstydziłabym sie podac gościom to ciasto. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFale dunaju to klasyka wśród polskich ciast. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie i nic tu nie będę zmieniać! To samo tyczy się kremu. Każdy ma swoje preferencje i upodobania. Ciasto ucierane ma swoje kaprysy i nie każdy jest wstanie im podołać :D Pozdrawiam.
Usuń