Przejdź do głównej zawartości

Fale Dunaju z porzeczkami i serkiem mascarpone






       Pyszna klasyka w nowym wydaniu :D Połączenie dwóch ciast jasnego i czekoladowego z dużą ilością owoców. W klasycznych falach dunaju znajdziecie przeważnie wiśnie a ja tym razem postawiłam na kwaskowate, czerwone porzeczki. Świetnie się sprawdziły i zrównoważyły słodki smak ciasta i kremu. Ciasto jest bardzo lekkie i przyjemne w smaku w sam raz na letnie przyjęcie. 




Składniki: 
  • 125 g masła temp. pokojowa 
  • 200 g cukru pudru 
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki mleka 
  • 200 g mąki 
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki kakao 
  • 200 g czerwonej porzeczki 
Krem:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 100 g białej czekolady 


Tortownica 21 cm, pergaminem wykładamy tylko dno



        W misce wymieszaj mąkę, sodę i sól. Ucieraj masło z cukrem  około 5 minut. Następnie dodaj 1 żółtko i 1 łyżkę mleka porządnie wymieszaj . I tak jeszcze dwa razy. Gdy masa będzie już gotowa wsyp mąkę, wymieszaj a na koniec dodaj białka ubite na sztywno (mieszamy delikatnie!). Połowę ciasta wyłóż na blaszkę a do drugiej dodaj dwie łyżeczki kakao. Wymieszaj i wyłóż na jasne ciasto. Na wierzchu ułóż porzeczki, delikatnie dociśnij i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz do suchego patyczka około 40-50 minut.
      Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj serek i czekoladę startą na małych oczkach. Wymieszaj i  wyłóż na wierzch ciasta. 





Komentarze

  1. Cuuudo! Własnie na takie ciasto mam teraz ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. I ta kremowa chmurka na wierzchu<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu, a moja mam zawsze piekła fale dunaju bez owoców! Koniecznie muszę spróbować Twojej wersji, jeszcze nie wiem czy z porzeczkami czy wiśniami :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Z porzeczkami jeszcze Fali Dunaju nie jadłam, jedynie z jabłkami albo czereśniami ;) Muszę spróbować Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda nieziemsko!;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie w takiej wersji jeszcze nie widziałyśmy tego ciacha.
    Wygląda apetycznie no i na 100% tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O jaaa, ale pyszne musi być to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny.... A ile ma kalorii?... ;-) no to poproszę kawałek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, z chęcią wypróbuję;)) A patera do ciasta cudna! Też chcę taką :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio jadłam to ciasto i zastanawiałam się, jak się nazywa...
    Pychotka i to niezbyt skomplikowana

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach! Zjadłabym kawałek takiego ciacha :) Bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie fajne ciasto :) Mniam! Chciałabym kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  13. Sto lat już nie jadłem tego ciasta. Jeszcze 10 lat temu było bardzo popularne w moim domu, a teraz poszło w odstawkę. Jednak patrząc na Twoje dzieło, myślę że warto powrócić do tego pyszniastego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda obłędnie i podoba mi się pomysł z porzeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ulubione ciasto mojego taty :) Super, że z porzeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Niestety nie potwierdzam zalet tego ciasta. Samo ciasto jest twarde i ciężkie a nie lekkie a biala masa bardzo tłusta, ciężka i niezbyt smaczna, ma nieprzyjemna konsystencję. A lubię treściwe i słodkie ciasta.. Moze należałoby dopracować przepis bo w tej wersji wstydziłabym sie podac gościom to ciasto. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fale dunaju to klasyka wśród polskich ciast. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie i nic tu nie będę zmieniać! To samo tyczy się kremu. Każdy ma swoje preferencje i upodobania. Ciasto ucierane ma swoje kaprysy i nie każdy jest wstanie im podołać :D Pozdrawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz