Przejdź do głównej zawartości

Ciastka szpinakowe z białą czekoladą







      Bardzo mi się podoba i w smaku i w kolorze ciasto szpinakowe. Dlatego postanowiłam zrobić mniejszą wersję ciasta :D Ciastka są kruchutkie, delikatne w smaku można wyczuć szpinak, ale nie jest on nachalny tylko delikatny. Mój czterolatek stwierdził że ciastka są pyszne a jak jemu smakują to coś w nich musi być :D 



Składniki:
  • 200 g mąki tortowej 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 150 g cukru pudru 
  • 140 g rozpuszczonego masła
  • 15 sztuk kostek szpinaku (po rozmrożeniu i odsączeniu waga wynosiła 110g)
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 50 g białej czekolady 


         Szpinak należy wcześniej rozmrozić, odsączyć z płynu i zblendować. Wszystkie składniki oprócz czekolady włóż do miski i porządnie wymieszaj. Odrywaj kawałki ciasta następnie kulaj w dłoni, lekko spłaszcz i ułóż na natłuszczonej foremce. Na każdym ciastku  ułóż kilka kawałków białej czekolady pokrojonej w niewielką kostkę. Piecz około 15 minut w 180*C.




Komentarze

  1. Robiłam już naleśniki ze szpinakiem i ciasto. Teraz czas wypróbować te piękne ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  2. I jak fajnie można przemycić coś zdrowego w ciastkach - super ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ciekawy przepis :) Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobają mi się takie ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł! Chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajny pomysł, kolor faktycznie mają świetny! Jestem ciekawa ich smaku; ))

    OdpowiedzUsuń
  7. Szpinakowe z białą czekoladą? Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pochłonęłabym je w mgnieniu oka!
    Wyglądają bardzo kusząco;)

    OdpowiedzUsuń
  9. No i proszę, jaki fajny pomysł. Duże ciasto piekłam, ale babeczkami mnie zaskoczyłaś :)
    Proszę o oddanie głosu na mój przepis w Konkursie, szczegóły na moim blogu, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szpinak w wypiekach tak jak jarmuż nam pasuje a już szczególnie gdy są z białą czekoladą :P
    P.S Jaki szablon bloga aktualnie masz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szablon "rewelacja" :D pierwszy

      Usuń
    2. Tak nam się właśnie wydawało. My też mamy szablon podobny ale nie mamy tego "You might also like". Wiesz gdzie to ustawić? :)

      Usuń
    3. To nie należy do szablonu to ustawiasz osobno. Pod propozycjami masz taki maleńki biały napis linkwithin wejdź w to i ustaw na swoim blogu

      Usuń
  11. Pycha! A kolor- najfajniejszy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe ciasteczka, uwielbiam szpinak i białą czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kolor już sprawia, że chce się je zjeść. Piękne i pewnie smaczne;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Urocze!
    A kolory bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  15. Oryginalnie, bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy z tego przepisu mozna zrobic tarte?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz