Przejdź do głównej zawartości

Dżem z pieczonych owoców




        Oj lubię takie pyszności otwierać jak jest już zimno, chłodno i ponuro. Wspomnienie lata, owoce zamknięte w słoiczku z przyprawami korzennymi i miodem. Dżem robi się bardzo szybko i łatwo. Nie trzeba przy nim stać, mieszać i uważać żeby się nie przypaliło. Wystarczy wszystko włożyć do foremki i upiec :D A zapach podczas pieczenia obłędny :D



Składniki na 3 średnie słoiczki 
  • 1 kg brzoskwiń 
  • 500 g wydrylowanych wiśni (mogą być maliny)
  • 2-3 jabłka (około 650g) 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 2 łyżki płynnego miodu (np. wielokwiatowy, lipa)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • jeśli lubisz bardzo gęste dżemy to 2 łyżeczki agaru 
  • ew. cukier do smaku 

   
            Brzoskwinie sparz wrzątkiem, obierz skórkę i pozbądź się pestki. Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój podobnie jak brzoskwinie. Wszystkie owoce włóż do dużej foremki, posyp cukrem waniliowym, polej miodem i posyp przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut. W trakcie pieczenia 2 albo 3 razy przemieszaj wszystko. Owoce przełóż do garnka i zblenduj. Według własnych gustów i smaków dodaj cukier albo nie. Jeśli lubisz bardzo gęste dżemy dodaj agar, pektynę albo jeśli używasz to cukier żelujący. Dżem przełóż do wyparzonych, gorących słoików, dokładnie zakręć i postaw do góry dnem (ja, jeszcze zawijam w ręcznik- sposób babci)






Komentarze

  1. Brzmi super! Nigdy nie jadłam takiego dżemu, ale sądzę, że musi być bardzo aromatyczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno taki mix musi być smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalny, musi wybornie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja poproszę jeden słoiczek tej pyszności, super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, świetny pomysł aby upiec dżem w piekarniku :) Muszę kiedyś też taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego dżemu jeszcze nie jadłam. Tak przygotowany musi być przepyszny! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały pomysł :) Takich dżemów jeszcze nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pieczonego dżemu jeszcze nie robiłyśmy ale powidła i owszem :P
    Zapach podczas pieczenia... musi być cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo pomysłowe... wypróbuję .... ;-) i moje uwielbiane owoce

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny sposób na pyszny dżem. Doskonały. Zapisuję. Właśnie jest pora na dżemy więc chętnie zrobię taki inny a już czuję, że będzie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjny pomysł! Takiego dżemu w życiu nie próbowałam, ale myślę, że musi mieć genialny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha!
    Piekę śliwki węgierki bez cukru.
    Ale latem też lubię zjeść świeżą konfiturę.

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pomysł, coś nowego dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hej, Twój blog został przeze mnie nominowany do Liebster Blog Award. Jeśli chcesz dołączyć do zabawy zapraszam na mojego bloga – Kora Cynamonu po więcej informacji :)
    http://koracynamonu.blogspot.com/2015/07/liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam
    Kora Cynamonu

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie słyszałam o dżemie z pieczonych owoców, brzmi świetnie!;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszny dżem, ciekawa jestem jaka jest różnica z tymi pieczonymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz