Ciasto "Cielak" było bardzo popularne (przynajmniej u mnie) w latach 90-tych. Połączenie dwóch mas i dwóch faktur. Pierwsza warstwa czekoladowa szybka do przygotowania bo wystarczy wszystko zmiksować a w smaku przypomina murzynka. Druga warstwa to warstwa serowa. Przez to że nie zmieliłam sera delikatnie wyczuwalne są grudki co mi bardzo odpowiadało. Żeby odmienić trochę smak ciasta postanowiłam tym razem dodać wiśnie, ale jeśli chcemy możemy wykorzystać inne nasze ulubione owoce.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 130 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 200 ml oleju
- 300 g mąki
- 250 ml mleka
- 2 łyżki dowolnych powideł
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 czubata łyżka kakao
Masa serowa:
- 500 g półtłustego twarogu
- 100 g masła temp. pokojowa
- 130 g cukru pudru
- 3 jajka
- 1 budyń śmietankowy albo wanilia (proszek)
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego albo 1 łyżka cukru waniliowego
Foremka 36 x 24 cm wyłożona pergaminem
Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki włóż do miski i zmiksuj na najwyższych obrotach do połączenia się składników około 2 minuty. Wylej na blaszkę i ułóż wiśnie.
Masa serowa: Utrzyj masło z cukrem pudrem(jeśli użyjesz cukru waniliowego to wsyp go na samym początku). Następnie na zmianę dodawaj żółtka i ser ( ja sera nie mieliłam ale jak chcesz to możesz to zrobić). Wsyp budyń, dodaj ekstrakt a na koniec delikatnie mieszając dodaj ubite na sztywno białka. Nakładaj łyżkami po całym cieście czekoladowym masę serową. Gdy już wszystko wyłożysz delikatnie rozsmaruj. Włóż do piekarnika na 40 minut dolna grzałka i termoobieg 180*C. Przed wyjęciem sprawdź wykałaczką czy jest upieczone. Jak chcesz możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem albo polać polewą.
Ta nazwa zawsze mnie rozbrajała! Nie dość, że ciasto wygląda wyjątkowo smacznie, to jeszcze ma taką uroczą nazwę :) :D
OdpowiedzUsuńMój ulubiony .
OdpowiedzUsuńU mnie też było modne i bardzo je lubiłam.
OdpowiedzUsuńMNiam!
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńU mnie też to ciasto było i właściwie nadal jest popularne. Jest jednak bardzo dobre, więc zawsze zjem kawałek, kiedy jestem na jakiejś imprezie i ciacho jest na stole;))
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, super :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, jadłam to ciasto kilka razy i bardzo mi smakowało :-)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest przepyszne :) Już nie pamiętamy kiedy ostatnio miałyśmy okazje je spróbować :(
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takim cieście;) Prezentuje się cudownie, a zwłaszcza ta warstwa serowa. Pycha!
OdpowiedzUsuńPychotka! Fajnie wygląda i na pewno jest pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kakao i uwielbiam sernik, ciasto stworzone z myślą o mnie <3
OdpowiedzUsuńNie wiem co wybrać czy cielaka czy czekoladowe foremki. Obie propozycje są pyszne. :)
OdpowiedzUsuńPrzepis juz zapisałam, planuję upiec je na niedzielę:))
OdpowiedzUsuńSuper! ;) Trzeba odświeżyć smaki dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :) Mmm.. Tak dawno go ne jadłam, a był taki pyszny :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle pycha, wygląda super! ;)
OdpowiedzUsuńCzy wiśnie to mają być z kompotu cz świeże ?
OdpowiedzUsuńMożesz użyć z kompotu i mogą być świeże :D Ja, do przygotowania tego ciasta użyłam świeżych.
UsuńTak, też pamiętam lata świetności tego ciasta. Dodatek wiśni to super pomysł :)
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam tego ciasta, a tym bardziej nie piekłam, czas nadrobić zaległości, bo ciasto wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńJa zawsze nazywalam je prosiaczkiem, bo zapominalam ze to cielaczek, pyszne! Mozna je zamrozic i miec w pogotowiu na nieoczekiwanych gosci, i nadal smakuje wysmienicie! Propozycja z wisniami - Musze wyprobowac :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest rewelacyjne, łatwe i przepyszne :) Ja polewam górę roztopioną gorzką czekoladą, Mniam !!!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :D Pozdrawiam!
Usuń