Przejdź do głównej zawartości

Ciasto cielak z wiśniami






          Ciasto "Cielak" było bardzo popularne (przynajmniej u mnie) w latach 90-tych. Połączenie dwóch mas i dwóch faktur. Pierwsza warstwa czekoladowa szybka do przygotowania bo wystarczy wszystko zmiksować a w smaku przypomina murzynka. Druga warstwa to warstwa serowa. Przez to że nie zmieliłam sera delikatnie wyczuwalne są grudki co mi bardzo odpowiadało. Żeby odmienić trochę smak ciasta postanowiłam tym razem dodać wiśnie, ale jeśli chcemy możemy wykorzystać inne nasze ulubione owoce.



Składniki: 

Ciasto czekoladowe:
  • 130 g cukru trzcinowego 
  • 2 jajka 
  • 200 ml oleju 
  • 300 g mąki 
  • 250 ml mleka 
  • 2 łyżki dowolnych powideł 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 1 czubata łyżka kakao 

Masa serowa:
  • 500 g półtłustego twarogu 
  • 100 g masła temp. pokojowa 
  • 130 g cukru pudru 
  • 3 jajka 
  • 1 budyń śmietankowy albo wanilia (proszek) 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego albo 1 łyżka cukru waniliowego 
 Dodatkowo około 250-300 g wydrylowanych wiśni

Foremka 36 x 24 cm wyłożona pergaminem


         Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki włóż do miski i zmiksuj na najwyższych obrotach do połączenia się składników około  2 minuty. Wylej na blaszkę i ułóż wiśnie.
         Masa serowa: Utrzyj masło z cukrem pudrem(jeśli użyjesz cukru waniliowego to wsyp go na samym początku). Następnie na zmianę dodawaj żółtka i ser ( ja sera nie mieliłam ale jak chcesz to możesz to zrobić). Wsyp budyń, dodaj ekstrakt a na koniec delikatnie mieszając dodaj ubite na sztywno białka. Nakładaj łyżkami po całym cieście czekoladowym masę serową. Gdy już wszystko wyłożysz delikatnie rozsmaruj. Włóż do piekarnika na 40 minut dolna grzałka i termoobieg 180*C. Przed wyjęciem sprawdź wykałaczką czy jest upieczone. Jak chcesz możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem albo polać polewą.






Komentarze

  1. Ta nazwa zawsze mnie rozbrajała! Nie dość, że ciasto wygląda wyjątkowo smacznie, to jeszcze ma taką uroczą nazwę :) :D

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też było modne i bardzo je lubiłam.
    MNiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też to ciasto było i właściwie nadal jest popularne. Jest jednak bardzo dobre, więc zawsze zjem kawałek, kiedy jestem na jakiejś imprezie i ciacho jest na stole;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda, super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe, jadłam to ciasto kilka razy i bardzo mi smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciasto jest przepyszne :) Już nie pamiętamy kiedy ostatnio miałyśmy okazje je spróbować :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie słyszałam o takim cieście;) Prezentuje się cudownie, a zwłaszcza ta warstwa serowa. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka! Fajnie wygląda i na pewno jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kakao i uwielbiam sernik, ciasto stworzone z myślą o mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie wiem co wybrać czy cielaka czy czekoladowe foremki. Obie propozycje są pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis juz zapisałam, planuję upiec je na niedzielę:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Super! ;) Trzeba odświeżyć smaki dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smak dzieciństwa :) Mmm.. Tak dawno go ne jadłam, a był taki pyszny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy wiśnie to mają być z kompotu cz świeże ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć z kompotu i mogą być świeże :D Ja, do przygotowania tego ciasta użyłam świeżych.

      Usuń
  16. Tak, też pamiętam lata świetności tego ciasta. Dodatek wiśni to super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam tego ciasta, a tym bardziej nie piekłam, czas nadrobić zaległości, bo ciasto wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja zawsze nazywalam je prosiaczkiem, bo zapominalam ze to cielaczek, pyszne! Mozna je zamrozic i miec w pogotowiu na nieoczekiwanych gosci, i nadal smakuje wysmienicie! Propozycja z wisniami - Musze wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto jest rewelacyjne, łatwe i przepyszne :) Ja polewam górę roztopioną gorzką czekoladą, Mniam !!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz