Przejdź do głównej zawartości

Semifreddo czekolada&ajerkoniak




       Semifreddo jest to na wpół zmrożony deser przypomina lody ale nim nie jest. Smak z ajerkoniakiem ma  konsystencję aksamitną, kremową i bardzo delikatną. Smak czekoladowy jest trochę twardszy. Oba smaki bardzo do siebie pasują i sprawiają, że deser jest bardzo wyjątkowy.



Składniki:
  • 4 żółtka 
  • 1 jajko 
  • 100 g cukru 
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady (może być mleczna)
  • szczypta soli 
  • czubata łyżka kakao 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 100 ml ajerkoniaku (przepis TU)
Foremka keksówka, folia


        Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia. Żółtka, jajko i cukier umieść w misce i ubijaj nad garnkiem z parującą wodą. Masa powinna być jasno żółta, puszysta i bez grudek cukru. Lekko przestudź. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno a następnie dodawaj po jednej łyżce do masy jajecznej. Gdy całość będzie połączona podziel masę na dwie części do jednej dodaj czekoladę, kakao, kawę i sól. Do drugiej wlej ajerkoniak. Foremkę keksówkę wyłóż folią tak żeby wystawała z naddatkiem. Wlej krem czekoladowy na niego wylej krem z ajerkoniakiem. Przykryj folią i włóż do zamrażarki na kilka godzin.
Przed podaniem możesz polać rozpuszczoną czekoladą, ajerkoniakiem i posypać orzechami.




Komentarze

  1. Wyjątkowy deser! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę adwokat i wiem, że ten deser należy do mnie :D
    Semidreddo jadłam raz, ale był to dla mnie smak zwykłych lodów.. twoje prezentuje się o niebo lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oluś ale mi narobiłaś smaczku :-) zjadłabym dzisiaj taki pyszny deser :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę wyjątkowy... i jakie cudne zdjęcie z tymi zastawionymi talerzykami

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam podobnego deseru, będę musiała wypróbować Twój przepis. A zdjęcia zrobione przez Ciebie wyglądają ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś podobnego nasza mama nam często robiła w dzieciństwie ale bez ajerkoniaku. Do teraz nie wiedziała, że ten deser ma swoją nazwę xD

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam semifreddo, smakowite ci wyszło <3

    OdpowiedzUsuń
  8. kocham lody i wypróbuję Twój deser - bardzo ładna prezentacja - jak tylko otworzyłam powiedziałam łał :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam lody i adwokat! :) piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyznać muszę, że nigdy nie jadłam! Kusisz :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Łał, jakie piękne. Mam nadzieję że przyjdą cieplejsze dni wtedy z ochotą zrobię taki deser. Na razie trzęsąc sie jak barani ogon (z zimna) składam Ci życzenia ciepłych i radosnych świat. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Po prostu cudo ! Deser idealny :) Piękne zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń
  13. mam słabość do takich mrożonych deserów. A ten Twój wygląda bajecznie. Daj trochę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz