Nie będę oszukiwać, sernik jest pyszny :D Czekoladowy spód rewelacyjnie wpasował się w delikatny, kremowy i lekko kwaskowaty sernik. Całość wykończona została śmietaną kremówką i truskawkami tworząc bajeczny, nie przeciętny sernik.
Składniki:
Spód:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g masła
- szczypta soli
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki
- 1 kg sera (może być z wiaderka)
- 3 cytryny (skórka i sok)
- 200 ml mleka
- 125 ml oleju
- 3 jajka
- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- 180 g cukru
- 200 ml śmietany kremówki
- świeże owoce do dekoracji
Tortownica 26 cm, wyłożona pergaminem
Spód: Czekoladę, masło i sól włóż do miski, i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź do temp. pokojowej. Jajka, żółtko i cukier umieść w misce, i połóż ją na garnku z parującą wodą (woda nie może stykać się z miską). Ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści a masa lekko zgęstnieje (potrwa to około 5 minut). Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem (po ściance miski) wlewaj rozpuszczoną czekoladę. Gdy całość już się połączy zdejm miskę z garnka i delikatnie mieszając dodaj mąkę i kakao. Przelej na dno tortownicy.
Sernik: Jeśli użyjesz twarogu w kawałku musisz go wcześniej zmielić dwa razy. Wszystkie składniki na masę serową włóż do miski i zmiksuj do połączenia się składników. Delikatnie przelej na spód. Piecz w 160*C około 80-90 minut. Przestudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Wyjmij ciasto z foremki, ułóż na paterze a na wierzchu rozsmaruj ubitą na sztywno śmietanę kremówkę i ułóż owoce.
Przechowuj sernik w lodówce do 3 dni. Sernik bez bitej śmietany postoi troszeczkę dłużej.
Nie musisz oszukiwać, ja wiem, że jest pyszny :D Wyślesz kawałek? Tak na pocieszenie po egzaminach :D
OdpowiedzUsuńPo dwóch dniach słuch o nim zaginą :D Ale mam przekładańca z truskawkami :D Może być? :D
UsuńJak serniczek to ja zawsze jestem chętna :-)
OdpowiedzUsuńMnie można sernikiem doskonale przekupić, uwielbiam go pod każdą postacią. Taki cytrynowy musi być wspaniały, orzeźwiający. Idealny na wiosnę właśnie. No i ten ciemny spód. Nie dość, że smacznie to jeszcze wygląda on fantastycznie. Z przyjemnością bym się poczęstowała takim specjałem. Pozdrowieńka :) Megly.
OdpowiedzUsuńDekoracja jest piękna a jak musi smakować...
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie! Jak ja kocham serniki.... :)
OdpowiedzUsuńsliczny ten sernik, a ja juz czekam na truskawki :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNawet sobie nie wyobrażasz, jakiego i teraz smaka zrobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńmniam, tego mi właśnie trzeba;))))
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam sernika z olejem - aż mnie to zaciekawiło;)
OdpowiedzUsuńObłędny! *.*
OdpowiedzUsuńChcę!<3
OdpowiedzUsuńproszę, ładnie proszę kawałeczek! wygląda obłędnie! i te truskawki... :)
OdpowiedzUsuńKolejny sernik na blogu... nie ma wyjścia, musimy zrobić taki deser na weekend :D
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie!
Uwielbiam serniki, a jeśli jest choćby z nutą cytryny to już jest mój. Wspaniale zrobiłaś i wspaniale kusisz :)
OdpowiedzUsuńTe zdjęcia sprawiają, że odczuwam silna potrzebę zjedzenia takiego serniczka!;)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńJestem fanką serników i przyznaję się do tego:) Połączenie spodu czekoladowego i masy sernikowej - uwielbiam.
OdpowiedzUsuńNie musisz oszukiwać hee, ja bez oszukiwania intensywnie ślinę przelykam :)
OdpowiedzUsuńO rajuniu... obśliniłam się. A czy do masy serowej mogę zamiast oleju dać masło, a zamiast skrobi budyń waniliowy?
OdpowiedzUsuńMożesz. Są dwie opcje utarcie masła z cukrem a potem dodanie pozostałych składników albo roztopić masło i przestudzić. Możesz dodać budyń. Ja,przeważnie dodaje budyń do sernika, ale tym razem zapomniałam kupić i dodałam mąkę.
UsuńBardzo apetyczny. Bardzo!
OdpowiedzUsuńnieprzeciętny
OdpowiedzUsuńERRATA
Pięknie wygląda !
OdpowiedzUsuńsernik jak z okładki :)
OdpowiedzUsuńCudowny sernik, wygląda genialnie! :)
OdpowiedzUsuńOj, nie lubię serniów.
OdpowiedzUsuń