Przejdź do głównej zawartości

Sernik cytrynowy na czekoladowym spodzie






        Nie będę oszukiwać, sernik jest pyszny :D Czekoladowy spód rewelacyjnie wpasował się w delikatny, kremowy i lekko kwaskowaty sernik. Całość wykończona została śmietaną kremówką i truskawkami tworząc bajeczny, nie przeciętny sernik.



Składniki: 

Spód:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 80 g masła 
  • szczypta soli 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 2 jajka 
  • 1 żółtko 
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki
Sernik:
  • 1 kg sera (może być z wiaderka) 
  • 3 cytryny (skórka i sok)
  • 200 ml mleka 
  • 125 ml oleju 
  • 3 jajka 
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • 180 g cukru 
Dodatkowo:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • świeże owoce do dekoracji 


Tortownica 26 cm, wyłożona pergaminem


       Spód: Czekoladę, masło i sól włóż do miski, i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź do temp. pokojowej. Jajka, żółtko i cukier umieść w misce, i połóż ją na garnku z parującą wodą (woda nie może stykać się z miską). Ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści a masa lekko zgęstnieje (potrwa to około 5 minut). Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem (po ściance miski) wlewaj rozpuszczoną czekoladę. Gdy całość już się połączy zdejm miskę z garnka i delikatnie mieszając dodaj mąkę i kakao. Przelej na dno tortownicy.
      Sernik: Jeśli użyjesz twarogu w kawałku musisz go wcześniej zmielić dwa razy. Wszystkie składniki na masę serową włóż do miski i zmiksuj do połączenia się składników. Delikatnie przelej na spód. Piecz w 160*C około 80-90 minut. Przestudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
     Wyjmij ciasto z foremki, ułóż na paterze a na wierzchu rozsmaruj ubitą na sztywno śmietanę kremówkę i ułóż owoce.
Przechowuj sernik w lodówce do 3 dni. Sernik bez bitej śmietany postoi troszeczkę dłużej.






Komentarze

  1. Nie musisz oszukiwać, ja wiem, że jest pyszny :D Wyślesz kawałek? Tak na pocieszenie po egzaminach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po dwóch dniach słuch o nim zaginą :D Ale mam przekładańca z truskawkami :D Może być? :D

      Usuń
  2. Jak serniczek to ja zawsze jestem chętna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie można sernikiem doskonale przekupić, uwielbiam go pod każdą postacią. Taki cytrynowy musi być wspaniały, orzeźwiający. Idealny na wiosnę właśnie. No i ten ciemny spód. Nie dość, że smacznie to jeszcze wygląda on fantastycznie. Z przyjemnością bym się poczęstowała takim specjałem. Pozdrowieńka :) Megly.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dekoracja jest piękna a jak musi smakować...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda idealnie! Jak ja kocham serniki.... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. sliczny ten sernik, a ja juz czekam na truskawki :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Nawet sobie nie wyobrażasz, jakiego i teraz smaka zrobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nie robiłam sernika z olejem - aż mnie to zaciekawiło;)

    OdpowiedzUsuń
  9. proszę, ładnie proszę kawałeczek! wygląda obłędnie! i te truskawki... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolejny sernik na blogu... nie ma wyjścia, musimy zrobić taki deser na weekend :D
    Wygląda fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam serniki, a jeśli jest choćby z nutą cytryny to już jest mój. Wspaniale zrobiłaś i wspaniale kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Te zdjęcia sprawiają, że odczuwam silna potrzebę zjedzenia takiego serniczka!;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem fanką serników i przyznaję się do tego:) Połączenie spodu czekoladowego i masy sernikowej - uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie musisz oszukiwać hee, ja bez oszukiwania intensywnie ślinę przelykam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O rajuniu... obśliniłam się. A czy do masy serowej mogę zamiast oleju dać masło, a zamiast skrobi budyń waniliowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz. Są dwie opcje utarcie masła z cukrem a potem dodanie pozostałych składników albo roztopić masło i przestudzić. Możesz dodać budyń. Ja,przeważnie dodaje budyń do sernika, ale tym razem zapomniałam kupić i dodałam mąkę.

      Usuń
  16. Bardzo apetyczny. Bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  17. nieprzeciętny
    ERRATA

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowny sernik, wygląda genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok