Mam nadzieje, że lubicie proste i nie skomplikowane ciasta? :D Do jego przygotowania nie potrzeba mikserów ani innych urządzeń. Wystarczy łyżka i nuż. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne od jabłek i chrupiące od orzechów. Bardzo fajne i nie skomplikowane ciasto. Polecam.
Składniki:
- 5 dużych jabłek (moje miały w sumie 820g)
- 220 g cukru trzcinowego
- 100 g rodzynek
- sok z połowy cytryny
- 300 g mąki pszennej albo orkisz
- 2 łyżeczki sody
- 20 g kakao
- szczypta soli
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju
- 110 g dżemu (dowolny)
- orzechy albo płatki migdałów do posypania
- ew. można dodać cynamon i kardamon
Tortownica 24 cm, wyłożona pergaminem
Obierz jabłka, pokrój je w dużą kostkę, skrop sokiem z cytryny, wsyp cukier i rodzynki. Porządnie wymieszaj i odstaw na minimum godzinę najlepiej na dwie.
Mąkę wymieszaj z kakao, sodą i solą. Następnie wbij jajka, dodaj olej i dżem. Wymieszaj, dodaj jabłka wraz z powstałym sokiem. Połącz i wlej do foremki a na koniec posyp orzechami. Piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180*C.
Przepis na ciasto pochodzi z WŻ
takie ciasta najszybciej znikają ze stołu:)
OdpowiedzUsuńSuper. Robię podobne ale bez dodatku dżemu. Pewnie dodaje wilgoci i ciasto jest pyszne.
OdpowiedzUsuńPyszności :-) bardzo lubię takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńooo.. moje ulubione smaki! Brzmi baaardzo pysznie: wilgotne, czekoladowe.. mniam! :)
OdpowiedzUsuńMoja mama robi podobne tylko jeszcze dodaje orzechy, pysznie smakuje z mlekiem
OdpowiedzUsuńNiezła nazwa :D
OdpowiedzUsuńnazwa mi się bardzo podoba :)
OdpowiedzUsuńPychotka :) Takie kakaowe ciasto najlepsze jest z wilgotnymi dodatkami czyli dżem lub (albo i) owoce :) Musi być przepyszny :D
OdpowiedzUsuńŚwietna nazwa, a ciasto wygląda bardzo smacznie;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie! Nie dość że pyszne to i szybko się robi ;)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :) Są najsmaczniejsze! Ale narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńWow. Jak ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń