Chociaż jest kilka warstw ciasto jest bardzo delikatne, nie jest mdłe ani zamulające. Bardzo proste i całkiem szybkie w przygotowaniu, nie ma się czego obawiać :D Żeby urozmaicić wygląd ciasta postanowiłam dodać do masy śmietankowej odrobinę maku. W połączeniu z musem truskawkowym wygląda to bardzo fajnie.
Składniki:
Biszkopty:
- 6 jajek
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 9 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 450g mrożonych truskawek
- 100 ml wody
- 100 g cukru
- 2 czubate łyżeczki agaru lub opakowanie żelatyny na 1L
- 600 ml śmietany kremówki
- 6 łyżek cukru pudru
- 300 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki maku
- 6 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo 200 ml śmietany kremówki
Foremka 36x24 cm, wyłożona pergaminem
Biszkopty: Na jeden biszkopt potrzebne ci będą trzy jajka. Ubij białka na sztywno, dodaj 2 łyżki cukru i ubijaj do chwili aż się rozpuści. Cały czas ubijając dodaj trzy żółtka i 1 łyżkę oleju. Gdy całość się połączy odstaw mikser i delikatnie mieszając dodaj partiami 4,5 łyżki mąki i sodę. Po wymieszaniu przelej do foremki, wyrównaj i piecz na złoty kolor w 180*C (dolna grzałka i termoobieg) około 12-15 minut. Po lekkim przestudzeniu zdejm pergamin i obróć biszkopt na druga stronę. Tak samo postępuj z drugim biszkoptem.
Mus truskawkowy: Do garnka włóż truskawki, zalej wodą, dodaj cukier i duś 5-10 minut aż truskawki się rozpadną. Zmiksuj albo zblenduj tak żeby powstał mus/papka. Dodaj agar albo żelatynę wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do stężenia.
Krem śmietankowy: Dobrze jest jak śmietana i naczynie w której będzie ubijana będzie porządnie schłodzone. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj jogurt, cukier, mak i wymieszaj. Żelatynę zalej niewielką ilością mleka albo wody i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej, rozpuść i przestudź. Dodaj do śmietany. Poczekaj aż masa lekko stężeje.
Przekładanie: Na pierwszym biszkopcie wyłóż połowę masy śmietankowej, na nią połóż mus truskawkowy, pozostałą część masy śmietankowej, przykryj biszkoptem. 200 ml śmietany kremówki ubij na sztywno i pokryj biszkopt.
Przechowuj w lodówce do trzech dni.
Rewelacyjne ciasto! Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, bardzo mi się podoba. Zabieram przepis ze sobą :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Mam tylko pytanko: żelatynę, którą dodajemy do musu z truskawek rozpuszczamy najpierw w litrze wody tak?
OdpowiedzUsuńNie. W sklepie można kupić żelatynę na 2,5L galaretki i na 1L. Mi chodziło o opakowanie na 1L. Proszek wsyp po prostu do musu truskawkowego i wymieszaj.
UsuńNie łączyłyśmy jeszcze truskawek i maku :) Nie tylko pod względem kolorystycznym ciacho wygląda ciekawie ale i smak może być świetny :D
OdpowiedzUsuńSzkoda, że jest żelatyna :( Ale myślę, że z agarem też by wyszło! :)
OdpowiedzUsuńNo pewnie! Agar, żelatyna, pektyna albo inna substancja żelująca możliwości jest kilka :D To ty decydujesz :D
UsuńWygląda fajnie i napewno tak też wygląda :))
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno takie ciacho z musem z mrożonych truskawek ale niestety dałam za mało żelatyny i wszystko trochę się rozjeżdzało :P Ale i tak zostało zjedzone w mgnieniu oka, bo było pyszne ;D Bo to w końcu truskawki, ahh jak to dobrze że już niebawem zacznie się na nie sezon ;DD
Wygląda najlepiej ever!
OdpowiedzUsuńte kilka warstw to nie byle jakich warstw! prezentuje się wyśmienicie..
OdpowiedzUsuńmniam!
Zapisuję przepis, bo patrząc na te zdjęcia trudno się oprzeć, żeby przejść obojętnie. Musze zrobić, bo już dawno nic nie piekłam, a Twoje ciasto jest grzechu warte :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, super smaki :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie i bardzo smakowicie wygląda ! Takiego połączenia - mak i truskawki jeszcze nie próbowałam, ale bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńWygląda leciutko i smakowicie! krem bardzo fajny, dodatek maku mi się podoba
OdpowiedzUsuńPiękny przekładaniec, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńOj, nie lubię maku.
OdpowiedzUsuńa dlaczego nie można upiec jednego biszkopta i go przekroić?
OdpowiedzUsuńOczywiście że można :D
Usuń