Przejdź do głównej zawartości

Babka orzechowa z gruszkami







         Ostatni wypiek przed świętami. Dzisiaj mam dla Was babkę orzechową. Pięknie pachnącą cynamonem i czekoladą. Z kawałkami gruszek, pistacjami i orzechami włoskimi. Babka jest puszysta, mięciutka i wilgotna od owoców. Bardzo dobrym i takim innym wykończeniem babki jest krem z serka mascarpone. Polecam, babeczka na pewno zachwyci gości :D 



Życzę Wam radosnej i spokojnej Wielkanocy,
niech ten czasy wypełni Wasze serca spokojem i radością! 

Wesołego Alleluja!




Składniki: 
  • 4 jajka 
  • 180 g cukru trzcinowego 
  • 150 g rozpuszczonego i przestudzonego masła 
  • 170 g mąki pszennej 
  • 40 g maki ziemniaczanej 
  • 100 g mielonych migdałów 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 100 ml letniego mleka 
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów (włoskie albo laskowe) 
  • 30 g drobno pokrojonych pistacji 
  • 50 g drobno pokrojonej gorzkiej albo mlecznej czekolady 
  • 2 gruszki pokrojone w kostkę
Krem
  • 250 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2-3 łyżki cukru pudru


Tortownica 21cm, wyłożona pergaminem


         Do miski wsyp mąki, mielone migdały. sodę, cynamon i porządnie wymieszaj. Odstaw na bok. Jajka wbij do miski i zacznij ubijać. Pomalutku wsypuj cukier i ubijaj do aż cukier się rozpuści a masa zgęstnieje. Następnie cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone masło, stopniowo dodawaj mąkę a na koniec wlej mleko. Ubijaj na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Delikatnie mieszając dodaj orzechy, czekoladę i gruszki. Przelej do foremki i piecz w 180*C (dolna grzałka termoobieg) do suchego patyczka około 40-50 minut. Przestudź.
      Serek mascarpone wymieszaj z kakao i cukrem pudrem. Wyjmij ciasto z foremki,ułóż na paterze a wierzch posmaruj kremem. Udekoruj czekoladowymi jajeczkami albo czekoladowymi wiórkami.






Komentarze

  1. Mam ochotę na kawał(ek)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała ta baba :-) Wesołych Świąt Oluś :-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała babka ci wyszła! Zdrowych i spokojnych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaaa jakie to śliczne! Piękna czekoladowa dekoracja! (te ruchome części w postaci czekoladowych jajeczek czy aby na pewno wszystkie dotrwały do prezentacji na stole? xD)
    Wesolutkich!!! :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten krem...<3
    Wesołych Świąt!: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe smaki :) Zjadłabym kawałeczek z wielką przyjemnością! Zdrowych i spokojnych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj wygląda obłędnie :). Wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka piękna! Ten krem czaruje :)
    Wesołych Świąt! :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Radosnego Alleluja!
    Pysznego swietowania😄

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna, przesmaczana:) Wspaniałych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudna babka :) Radosnych Świąt Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mogę tylko się domyślać, że to cudo smakowało obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O mamo! Ale to wygląda! Taki czekoladowy krem działa na mnie jak płachta na byka w tym pozytywnym znaczeniu - odrazu bym się rzuciła na takie ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudna baba!
    Wesołych Świąt, Olu! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ wspaniale się prezentuje, obłęd <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda obłędnie !! Ten krem cudowny :) !

    OdpowiedzUsuń
  17. Taką babę chętnie bym zrobiła. Wygląda fantastycznie. Smakowicie i taka czekoladowa.... ummm, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. o matko.. co za połączenie smaków.. omnomn.. zjaaadłabym! <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale narobiłaś mi smaku.... Pychota taka baba :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Apetyczna i piękna, chylę czoła :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz