Przejdź do głównej zawartości

Babka orzechowa z gruszkami







         Ostatni wypiek przed świętami. Dzisiaj mam dla Was babkę orzechową. Pięknie pachnącą cynamonem i czekoladą. Z kawałkami gruszek, pistacjami i orzechami włoskimi. Babka jest puszysta, mięciutka i wilgotna od owoców. Bardzo dobrym i takim innym wykończeniem babki jest krem z serka mascarpone. Polecam, babeczka na pewno zachwyci gości :D 



Życzę Wam radosnej i spokojnej Wielkanocy,
niech ten czasy wypełni Wasze serca spokojem i radością! 

Wesołego Alleluja!




Składniki: 
  • 4 jajka 
  • 180 g cukru trzcinowego 
  • 150 g rozpuszczonego i przestudzonego masła 
  • 170 g mąki pszennej 
  • 40 g maki ziemniaczanej 
  • 100 g mielonych migdałów 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 100 ml letniego mleka 
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów (włoskie albo laskowe) 
  • 30 g drobno pokrojonych pistacji 
  • 50 g drobno pokrojonej gorzkiej albo mlecznej czekolady 
  • 2 gruszki pokrojone w kostkę
Krem
  • 250 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2-3 łyżki cukru pudru


Tortownica 21cm, wyłożona pergaminem


         Do miski wsyp mąki, mielone migdały. sodę, cynamon i porządnie wymieszaj. Odstaw na bok. Jajka wbij do miski i zacznij ubijać. Pomalutku wsypuj cukier i ubijaj do aż cukier się rozpuści a masa zgęstnieje. Następnie cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone masło, stopniowo dodawaj mąkę a na koniec wlej mleko. Ubijaj na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Delikatnie mieszając dodaj orzechy, czekoladę i gruszki. Przelej do foremki i piecz w 180*C (dolna grzałka termoobieg) do suchego patyczka około 40-50 minut. Przestudź.
      Serek mascarpone wymieszaj z kakao i cukrem pudrem. Wyjmij ciasto z foremki,ułóż na paterze a wierzch posmaruj kremem. Udekoruj czekoladowymi jajeczkami albo czekoladowymi wiórkami.






Komentarze

  1. Mam ochotę na kawał(ek)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała ta baba :-) Wesołych Świąt Oluś :-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała babka ci wyszła! Zdrowych i spokojnych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaaa jakie to śliczne! Piękna czekoladowa dekoracja! (te ruchome części w postaci czekoladowych jajeczek czy aby na pewno wszystkie dotrwały do prezentacji na stole? xD)
    Wesolutkich!!! :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten krem...<3
    Wesołych Świąt!: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe smaki :) Zjadłabym kawałeczek z wielką przyjemnością! Zdrowych i spokojnych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj wygląda obłędnie :). Wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka piękna! Ten krem czaruje :)
    Wesołych Świąt! :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Radosnego Alleluja!
    Pysznego swietowania😄

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna, przesmaczana:) Wspaniałych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudna babka :) Radosnych Świąt Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mogę tylko się domyślać, że to cudo smakowało obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O mamo! Ale to wygląda! Taki czekoladowy krem działa na mnie jak płachta na byka w tym pozytywnym znaczeniu - odrazu bym się rzuciła na takie ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudna baba!
    Wesołych Świąt, Olu! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ wspaniale się prezentuje, obłęd <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda obłędnie !! Ten krem cudowny :) !

    OdpowiedzUsuń
  17. Taką babę chętnie bym zrobiła. Wygląda fantastycznie. Smakowicie i taka czekoladowa.... ummm, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. o matko.. co za połączenie smaków.. omnomn.. zjaaadłabym! <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale narobiłaś mi smaku.... Pychota taka baba :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Apetyczna i piękna, chylę czoła :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok