Wiem jak bardzo lubicie przekładańce dlatego postanowiłam przygotować dla Was wyjątkowe ciasto bez użycia piekarnika :D Banalnie proste w przygotowaniu, szybie i ciekawe w wyglądzie. Bardzo apetycznie, lekkie, nie jest ciężkie chociaż masa jest maślana. Warstwy do siebie pasują i sprawiają że ciasto jest pyszne w swojej prostocie. Polecam czy to na zbliżające się komunie, imieniny czy tak podrostu do kawki.
Składniki:
Masa budyniowa:
- 200 g masła temp. pokojowa
- 120 g cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
- 500 ml mleka
- 450g truskawek (mogą być mrożone)
- 120g cukru trzcinowego
- 50 ml wody
- 2 łyżeczki agaru albo 4 łyżeczki żelatyny
- 450 g herbatników
Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przestudź do temp. pokojowej (możesz zrobić to dzień wcześniej). Utrzyj masło z cukrem a następnie dodawaj po łyżce budyniu. Ucieraj do skończenia się budyniu i połączenia się całości.
Truskawki włóż do garnka, wlej wodę, wsyp cukier i duś na małym ogniu aż się rozpadną. Następnie zmiksuj na papkę. Wsyp agar albo żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Przestudź i poczekaj aż masa zacznie gęstnieć.
Ułóż pierwszą warstwę herbatników. Moja miała długość na 6 herbatników a szerokość na 3. Rozsmaruj połowę masy truskawkowej, przykryj herbatnikami. Na nich rozsmaruj większą część kremu budyniowego i przykryj ciastkiem. Na nim wyłóż pozostałą część masy truskawkowej, przykryj ciastkiem i posmaruj resztą kremu. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (herbatniki muszą mieć czas żeby zmięknąć).
No proszę! I ja mogę sobie na niego pozwolić, bo bez żelatyny :)
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Uwielbiam takie ciasta, które kuszą swoją bielą :) Idealnie rozprowadziłaś masy. Wszystko wygląda jak spod igły. Pięknie się prezentuje i na pewno smak jest równie wspaniały. Budyń, truskawki- mogę sobie tylko wyobrazić :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńOluś częstuję się tym pysznym ciastem :-) lubię takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńKochamy takie warstwy :) Truskawki i krem to połączenie najlepsze w deserach a do tego jeszcze ciacha! :)
OdpowiedzUsuńCiastko wygląda bardzo efektownie! Jestem ciekawa, jak smakuje! :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, tak lekko i delikatnie. A dodatkowo jest bez pieczenia, same plusy!: )
OdpowiedzUsuńjakież fajne kolory! Białe, czerwone- równe warstwy, idealnie! :)
OdpowiedzUsuńWszędzie widzę truskawki. Już nie mogę się doczekać takich ogródkowych;)
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho!
Bardzo ładny, bardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńMasz Ola rękę do smakowitych ciast, ślinka cieknie po prostu.... :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńa który cukier gdzie ? :)
OdpowiedzUsuńPoprawione, podzieliłam składniki na masy.
UsuńSmakowicie wygląda, pysznie się zapowiada i doskonale pasuje do kosza majówkowego :)
OdpowiedzUsuńAle pychota! Narobiłaś mi ochoty na coś słodkiego a już ta godzina :p
OdpowiedzUsuńUrocze :) Tak przepysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńTrzy w jednym: szybko, pysznie i pięknie :) :) :)
OdpowiedzUsuńPociągający :D
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten wypiek :)
OdpowiedzUsuńFajny przekładaniec, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńBez pieczenia- wchodzę w ciemno:)
OdpowiedzUsuńWygląda wybornie :)
OdpowiedzUsuń3 razy TAK ! :D 1- uwielbiam przekładańce, 2 - bez pieczenia, 3 - wersja z agarem ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta na zimno bez pieczenia. Czy zamiast tej masy truskawkowej można wykorzystać dżem własnej roboty?
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak :D
UsuńZrobiłam to ciasto wczoraj wieczorem, ale herbatniki niestety dzisiaj rano jeszcze są twarde czy zmiękną do jutra?
OdpowiedzUsuńNa pewno :D
Usuńjakich wymiarów ma by blacha, na której to przygotowujemy?
OdpowiedzUsuńNie ma blachy, czytałaś przepis?
Usuń