Przejdź do głównej zawartości

Majonez z fasoli






       Zabrałam się za ten przepis bardzo sceptycznie a skończyło się bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Polecam bo majonez jest bardzo kremowy, gładki o lekkim posmaku rozmarynu. Świetnie zastąpi tradycyjny majonez no i dostarczy nam troszeczkę mniej cholesterolu ;D Na początek polecam zrobić wersję podstawową a potem można trochę pokombinować z dodatkami np. dodać skórkę z cytryny, starty chrzan, musztardę, bazylie, oregano, chili itp. Możliwości jest wiele tylko trzeba namówić mięsożerców do spróbowania :D


Składniki: 

  • 1 szklanka drobnej, białej fasoli 
  • 4 łyżki wody 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 130 ml oliwy 
  • sól, pieprz 
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • ew. sok z cytryny 
 
     Fasole namoczyć w wodzie na cała noc. Wylać wodę zalać świeżą i gotować do miękkości. Odcedzić i przestudzić. Fasolę przełożyć do blendera dodać wodę, ocet i zmiksować. Następnie dodać sól, pieprz, rozmaryn i cienkim strumykiem wlać oliwę. Zmiksować na papkę. Doprawić solą, pieprzem i ew. sokiem z cytryny. Przełożyć do słoika, polać odrobiną oliwy i przechowywać w lodówce.





Źródło: gazeta "Moje Smaki Życia"

Komentarze

  1. O, to ciekawe... muszę wypróbować! :]]
    Chociaż i tak nie myślałabym, by na stałe zamieniać zwyczajny dobry majonez na taką wegańską wersję... tradycyjny majonez z jaj spełnia w kompozycjach żywnościowych odpowiednią rolę, nie tylko smakową, wiadomo, wersja powyżej przez ciebie zaproponowana to mimo wszystko węglowodan i raczej nie nadaje się np. do sałatek (jaka korzyść z łączenia węgla z węglem? Skoro i węglowodanów na dzień powinno się spożywać w odpowiedniej ilości?) ;]

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurcze, o fasolowym majonezie jeszcze nie słyszałam ;) koniecznie muszę kiedyś spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysł po prostu pierwszorzędny:))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję do natychmiastowego wykorzystania. Bardzo mi się spodobał ten przepis. Koniecznie muszę spróbować go zrobić, może na święta jako dodatek do jaj.

    OdpowiedzUsuń
  5. Podobają mi się te wszystkie wegańskie smarowidła

    OdpowiedzUsuń
  6. hmm.. zapowiada się ciekawie, ale wiem, że u mnie w domu nic by nie przebiło zwykłego majonezu :)
    No cóż, co uzależnienie to uzależnienie :D
    Ale super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale wymyśliłaś :D koniecznie muszę tego spróbować !

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie dobrałaś składniki :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapowiada się interesująco. Myślę, że ciekawość zwycięży i chyba go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Woooow, tego jeszcze nie grali. Świetny pomysł, bo zamiast tłuszczu jest sporo białka. Koniecznie do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czego to ludzie nie wymyślą :)
    Super propozycja, nie wpadłabym na taki majonez.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, tego to ja nie widziałem, czad! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudne smarowidło. Konieczne do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  14. Majonez z fasoli powiadasz ;> Coś podobnego...człowiek się każdego dnia uczy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super pomysł na zdrowy majonez:) Ciekawe co by u nas w domach na taki majonez powiedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawy pomył, muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jestem strasznie ciekawa efektu :)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawy pomysł, będę musiała wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  19. Zdecydowanie do wypróbowania :)!

    OdpowiedzUsuń
  20. chętnie bym nim chleb wysmarowała:)

    OdpowiedzUsuń
  21. A to ciekawostka! Muszę wypróbować taki majonez :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo ciekawy pomysł, będzie trzeba wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz