Przejdź do głównej zawartości

Miodowe Semifreddo





      Ostatnio do mojego mazurka na waflu wykorzystałam 5 białek no i coś trzeba było zrobić z żółtkami. Możliwości jest wiele, ale ja zdecydowałam się na miodowe semifreddo bo tak jak mazurek szybko się robi i genialnie smakuje. Semifreddo znaczy na wpół zmrożone przypomina lody, ale nimi nie jest. Semifreddo bardziej przypomina zmrożony mus jest kremowe, aksamitne, delikatne dlatego szybko się rozpuszcza i należy je podać zaraz po nałożeniu. Polecam jest przepyszne!




Składniki: 

  • 5 żółtek 
  • 100 g płynnego miodu 
  • 300 ml śmietany kremówki 
  • garść orzechów włoskich


       Do miski przekładamy żółtka i miód ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijamy mikserem do momentu aż masa zgęstnieje i zrobi się jasnożółta. Potrwa to około 10 minut. Zdejmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Gdy masa stygnie my ubijamy śmietanę kremówkę. Do masy żółtkowej dodajemy łyżkę kremówki i mieszamy gdy masa się połączy znowu dodajemy łyżkę kremówki, następnie dodajemy już całość i mieszamy. Foremkę keksówkę wykładamy folią spożywczą, wkładamy masę, przykrywamy folia i wkładamy do zamrażarki na minimum 3h. Orzechy prażymy na suchej patelni i kroimy. Na talerzyk wykładamy porcję semifreddo i posypójemy orzechami.






Źródło: Nigella Lawson

Komentarze

  1. Apetyczne zdjęcie:) Mogę kawałek?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej :D Witaj, dawno cie nie było :D pozdrawiam!

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam, a wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie. Na pewno też tak samo smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie jadłabym<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Interesujący smakołyk. Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałości, aż słów brak, jadłbym *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. Wierze na słowo, że jest pyszne, bo tak też wygląda :)) Ah wyobrażam sobie tą aksamitną konsystencję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super! Już sobie wyobrażam jak jest cudownie aksamitny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię lody i semifredo. Zrobiłam z owocami ale teraz zaciekawił mnie Twój przepis, więc chętnie z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda fantastycznie - sama nigdy nie robiłam. Koniecznie będę musiała :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, ale kusząco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To swego rodzaju staropolska pascha, świetnie wygląda i zapewne smakuje : )

    OdpowiedzUsuń
  13. O mniam, już sobie wyobrażam ten smak... Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz