Jeden z moich ulubionych sosów do jajek, kanapek, wędlin i mięs na zimno.
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 średnie ogórki konserwowe
- 1 łyżeczka kapar
- 10 sztuk marynowanych pieczarek
- mały pęczek szczypiorku
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- sól
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 - 1/2 łyżeczki chrzanu
Na tarce o dużych oczkach ścieramy jajka, ogórki, grzybki. Kapary i szczypiorek drobno szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy, łączymy doprawiamy solą, cukrem i chrzanem. Przechowujemy w lodówce.
* jogurt możemy zastąpić majonezem
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku
Aż wstyd się przyznać, ale kupujemy gotowy :( Pokuszę się o zrobienie z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię sos tatarski - dziś go robiłam i właśnie się przegryza w lodówce :)
OdpowiedzUsuńooo.. robię podobny, jednak nie znałam go pot tą nazwą.. no i bez kaparów..
OdpowiedzUsuńAle podoba mi sie Twoja propozycja, zapiszę i wykorzystam na pewno :)
Domowy najlepszy :-) Wesołych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńDZiękuję, wspanialy smak, bardzo dobrze kmponuje sie smak kaparow. Na swieta baardzo sie przyda:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i często robię:) Najbardziej lubię jako dodatek do pieczonej domowej szynki.
OdpowiedzUsuńZdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych pełnych nadziei i miłości, oraz wspaniałych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół życzy Małgosia z rodziną ; )
OdpowiedzUsuńMałgosiu dziękuje :D
UsuńBardzo lubię i często robimy z mamą na imprezki, jednak troszkę inaczej, ale wiadomo co dom to inne zwyczaje :) Wesołych Świąt życzę !
OdpowiedzUsuńSuper taki sos :)
OdpowiedzUsuńU mnie robi się go nieco inaczej, ale to większego znaczenia nie ma, każdy sos tatarski jest idealnym dodatkiem. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam go :D Zresztą wszystkie ostre sosy na bazie jogurtu i majonezu ubóstwiam ;)
OdpowiedzUsuńMiałam zrobić na święta i się nie wyrobiłam:)
OdpowiedzUsuń