Przejdź do głównej zawartości

Sos tatarski






Jeden z moich ulubionych sosów do jajek, kanapek, wędlin i mięs na zimno.



Składniki: 

  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • 2 średnie ogórki konserwowe 
  • 1 łyżeczka kapar 
  • 10 sztuk marynowanych pieczarek
  • mały pęczek szczypiorku
  • 1/2 szklanki majonezu 
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 
  • sól 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki chrzanu 


      Na tarce o dużych oczkach ścieramy jajka, ogórki, grzybki. Kapary i szczypiorek drobno szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy, łączymy doprawiamy solą, cukrem i chrzanem. Przechowujemy w lodówce.  

* jogurt możemy zastąpić majonezem





Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku 

Komentarze

  1. Aż wstyd się przyznać, ale kupujemy gotowy :( Pokuszę się o zrobienie z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bardzo lubię sos tatarski - dziś go robiłam i właśnie się przegryza w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo.. robię podobny, jednak nie znałam go pot tą nazwą.. no i bez kaparów..
    Ale podoba mi sie Twoja propozycja, zapiszę i wykorzystam na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy najlepszy :-) Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. DZiękuję, wspanialy smak, bardzo dobrze kmponuje sie smak kaparow. Na swieta baardzo sie przyda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię i często robię:) Najbardziej lubię jako dodatek do pieczonej domowej szynki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych pełnych nadziei i miłości, oraz wspaniałych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół życzy Małgosia z rodziną ; )

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię i często robimy z mamą na imprezki, jednak troszkę inaczej, ale wiadomo co dom to inne zwyczaje :) Wesołych Świąt życzę !

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie robi się go nieco inaczej, ale to większego znaczenia nie ma, każdy sos tatarski jest idealnym dodatkiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam go :D Zresztą wszystkie ostre sosy na bazie jogurtu i majonezu ubóstwiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Miałam zrobić na święta i się nie wyrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz