Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowy torcik Oreo






       Dzisiaj czekoladowo i to bardzo czekoladowo :D Nie jestem fanką ciasteczek oreo, ale to ciasto jest zajefajne. Spód i góra jest lekko chrupiąca, delikatna nie ma za dużo masła przez co nie mamy problemu z wbiciem widelczyka i uciekającym ciastem. Masa jest delikatna porównała bym ją do czekoladowego ptasiego mleczka. Całość jest naprawdę świetna i nawet osoby negatywnie nastawione do oreo pokochają to ciacho. Bo ja po zjedzeniu kawałka miałam ochotę sięgać po jeszcze.




Składniki: 

  • 352 g ciastek oreo ( 2x176g) 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 400 g serka waniliowego ( u mnie danio) 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • szczypta soli 

Tortownica 21 cm 


           Ciasteczka przekręcamy, wyjmujemy nadzienie a herbatniki mielimy. Dodajemy masło i całość porządnie mieszamy. Połowę ciasteczek wysypujemy na dno tortownicy, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy do napęcznienia a następnie rozpuszczamy i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek waniliowy, nadzienie z oreo i miksujemy do połączenia składników. Następnie pomalutku dodajemy czekoladę ( całości od razu nie dodajemy żeby uniknąć zważenia masy) i żelatynę. Gdy całość będzie już gotowa przekładamy na wcześniej przygotowany spód, posypójemy pozostałymi okruszkami z ciastek. Wkładamy do lodówki.






Komentarze

  1. Mmmm...do kawy, do herbaty...do książki:D Tyle zastosowania dla jednego kawałka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały ten torcik, porywam ten kawałek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie jesteśmy fankami czekolady i oreo :) bomba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędny torcik! *.*
    Ja uwielbiam oreo, więc dla mnie świetne!
    Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Słowa "trudno się powstrzymać...:" z reklamy Oreo pasują tu idealnie P

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bosko! Z pewnością przetestuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda znakomicie, chociaż bardzo nie lubię Oreo.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny ;) Oreo samych w sobie nie lubię, ale w wypiekach - jak najbardziej ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie czekoladowe, pełne oreo ciasta. Ten torcik wygląda cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie ukrojony kawałek zapewne cudownego ciasta: )

    OdpowiedzUsuń
  11. No po prostu rewelacja! :) wiesz, że chyba się na niego skuszę, ma wygląd jak z paryskiej cukierni! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To ciasto musi smakować, już jestem głodna : )

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ojej jakie cudeńko :) Porywam kawałek do kawusi jak jeszcze jest ;))

    OdpowiedzUsuń
  15. O mniam, zdecydowanie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  16. też nie jestem ich fanką! Ale raz użyłam jako dodatek do spodu.. cud, miód, malina..
    Więc i twoje ciastko zachwyca!! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fantastyczny ten tort :) Musi cudownie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja też nie przepadam za oreo, ale skoro mimo tego ciasto jest rewelacyjne to zachęciłaś mnie aż za bardzo do spróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniałości robisz :) chętnie bym zjadła i nie będę się powstrzymywać :D

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda nieziemsko! chyba się pokuszę o zrobienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszny torcik. Pięknie wygląda. Bardzo lubię ciasteczka oreo (kto ich nie lubi?) :) C hętnie skusiłabym się na taki kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  22. czy jesli nie dodam do kremu czekolady,to smak bedzie taki waniliowo-smietankowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masa będzie w smaku śmietankowa. Jeśli chcesz możesz wzmocnić smak dodając do masy cukier waniliowy.

      Usuń
  23. mam pytanko czy jak lalas ta mase na spod to juz byla mega sztywna czy po tej dobie zesztywnieje? bo wszystko zrobilam i boje sie ze jak jutro wyjme z formy to mi bokiem pojdzie:( bylo srednio sztywne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz