Bardzo pozytywnie kolorowa, wypełniona po brzegi warzywami, szynką i jajkami przepiórczymi galaretka. Fantastycznie uświetni nasz stół wielkanocny :D
Składniki:
- 1 L bulionu
- 300 g szynki
- 100-130 g marchewki konserwowej
- 200 g brokuła
- 250 g kukurydzy konserwowej
- 260 g groszku konserwowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 10 jajek przepiórczych
- 2,5 łyżeczki agaru albo opakowanie żelatyny na 1 L+1łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
Przepiórcze jajka gotujemy na twardo 3 minuty. Brokuła gotujemy al dente, po wyjęciu z wrzątku wsadzamy go do zimnej wody (żeby zachował ładny zielony kolor). Szynkę i paprykę kroimy w drobna kostkę. Groszek, marchewkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Bulion doprowadzamy do wrzenia, w razie czego doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy agar i mieszamy. Jeśli wykorzystamy żelatynę należy wcześniej ja zalać woda i poczekać aż napęcznieje a następnie rozpuścić i dopiero dodać do wywaru. Studzimy. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy połowę groszku, następnie kukurydzę, marchewkę, połowę szynki i paprykę. Zalewamy połową bulionu i wkładamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje układamy różyczki brokuła, jajeczka przepiórcze, szynkę a na sam koniec groszek. Zalewamy pozostałym bulionem. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem patere możemy wyłożyć liśćmi sałaty a wierz udekorować świeżą pietruszką.
* Zamiast szyki możemy wykorzystać krewetki koktajlowe albo pieczonego łososia
* Zestaw warzy może być dowolny
Wszystkie osoby lubiące mój blog zapraszam na Facebooka :D
chcę zrobić taką galaretę, ale typowo wegetariańską w tym roku :]
OdpowiedzUsuńNie przepadam za takimi galaretkami, ale moja mama je uwielbia na przykład; D Pięknie u Ciebie wygląda, mogłabym spróbować jej nawet, pomimo, że nie po drodze mi z takimi galaretkami: ))
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :) lubię takie zimne przystawki !
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo optymistycznie i wiosennie- dla mnie bomba! :)
OdpowiedzUsuńO jak pięknie się prezentuje! Smakowita galareta na świąteczny stół!
OdpowiedzUsuńŚwietnie zrobiłaś. Wyszła taka warstwowa i super konsystencja. Pięknie się prezentuje na stole :)
OdpowiedzUsuńPiękna ta galareta, idealna na święta :)
OdpowiedzUsuńwieki nie jadłam takiej galaretki:)
OdpowiedzUsuńMmmm, coś świątecznego dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńWidziałam na Facebooku, fantastycznie będzie wyglądać na świątecznym stole :))
OdpowiedzUsuńBardzo urodziwa alternatywa dla nóżek. Kolorowa i wiosenna będzie idealna na Wielkanocny stół :)
OdpowiedzUsuń