Przejdź do głównej zawartości

Galareta z warzyw z dodatkiem jajek przepiórczych





      Bardzo pozytywnie kolorowa, wypełniona po brzegi warzywami, szynką i jajkami przepiórczymi galaretka. Fantastycznie uświetni nasz stół wielkanocny :D


Składniki: 

  • 1 L bulionu 
  • 300 g szynki 
  • 100-130 g marchewki konserwowej 
  • 200 g brokuła 
  • 250 g kukurydzy konserwowej
  • 260 g groszku konserwowego 
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 10  jajek przepiórczych
  • 2,5 łyżeczki agaru albo opakowanie żelatyny na 1 L+1łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku 
Dodatkowo folia spożywcza i forma keksówka 30x11 cm


        Przepiórcze jajka gotujemy na twardo 3 minuty. Brokuła gotujemy al dente, po wyjęciu z wrzątku wsadzamy go do zimnej wody (żeby zachował ładny zielony kolor). Szynkę i paprykę kroimy w drobna kostkę. Groszek, marchewkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Bulion doprowadzamy do wrzenia, w razie czego doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy agar i mieszamy. Jeśli wykorzystamy żelatynę należy wcześniej ja zalać woda i poczekać aż napęcznieje a następnie rozpuścić i dopiero dodać do wywaru. Studzimy. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy połowę groszku, następnie kukurydzę, marchewkę, połowę szynki i paprykę. Zalewamy połową bulionu i wkładamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje układamy różyczki brokuła, jajeczka przepiórcze, szynkę a na sam koniec groszek. Zalewamy pozostałym bulionem. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem patere możemy wyłożyć liśćmi sałaty a wierz udekorować świeżą pietruszką. 


* Zamiast szyki możemy wykorzystać krewetki koktajlowe albo pieczonego łososia
* Zestaw warzy może być dowolny




 Wszystkie osoby lubiące mój blog zapraszam na Facebooka :D

Komentarze

  1. chcę zrobić taką galaretę, ale typowo wegetariańską w tym roku :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za takimi galaretkami, ale moja mama je uwielbia na przykład; D Pięknie u Ciebie wygląda, mogłabym spróbować jej nawet, pomimo, że nie po drodze mi z takimi galaretkami: ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje :) lubię takie zimne przystawki !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo optymistycznie i wiosennie- dla mnie bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jak pięknie się prezentuje! Smakowita galareta na świąteczny stół!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie zrobiłaś. Wyszła taka warstwowa i super konsystencja. Pięknie się prezentuje na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna ta galareta, idealna na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wieki nie jadłam takiej galaretki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm, coś świątecznego dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Widziałam na Facebooku, fantastycznie będzie wyglądać na świątecznym stole :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo urodziwa alternatywa dla nóżek. Kolorowa i wiosenna będzie idealna na Wielkanocny stół :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz