Przejdź do głównej zawartości

Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami







Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli 

Nadzienie:
  • 5 jajek 
  • 100 ml śmietany 30% 
  • 100 g łososia wędzonego 
  • pęczek szczypiorku 
  • duża kulka mozzarelli 
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych 
  • jeśli mamy to kilka listków bazylii 
  • sól, pieprz

Forma do tart 30-32 cm, obciążenie w postaci suchego grochu, ryżu, fasoli



        Z podanych składników zagniatamy ciasto ( w przypadku gdyby ciasto nie chciało nam się lepić dodajmy łyżkę zimnej wody). Miedzy dwoma arkuszami pergaminu wałkujemy ciasto, tak żeby dopasować je do wielkości formy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki, dociskając do boków, nadmiar ścinamy nożykiem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy przykrywamy pergaminem i wysypujemy równomiernie obciążenie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie wyjmujemy, zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 10-15 minut do lekkiego zbrązowienia spodu tarty.
       Nadzienie: Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy 1/2 pęczka drobno pokrojonego szczypiorku, doprawiamy solą i pieprzem. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, mozzarelle kroimy w plasterki albo kostkę. Na spód tarty wylewamy masę jajeczną układamy łososia, ser, pomidorki a na sam koniec posypójemy szczypiorkiem i bazylią. Pieczemy 25 minut w 180*C. Podajemy na ciepło i na zimno.

* Spód do tary możemy upiec nawet dwa dni wcześniej.
* Pomidorki koktajlowe możemy zastąpić pomidorem obranym ze skórki.






Nadzienie pochodzi z książki "Okrasa kontra Paskal"

Komentarze

  1. fantastyczna, uwielbiam tarty z prawie każdym wypełnieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie! Też mam tę książkę i póki co ją kartkuję, zamiast zabrać się za wypróbowanie przepisów!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie wygląda :D Ale narobiłaś mi ochoty, bo jakoś dawno u mnie tarty nie było ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładna :) Z chęcią bym jej spróbowała, mimo, że nie przepadam za wędzonym łososiem ;) U mnie dziś też tarta, choć nieco inna ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonała :) wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku, aż mam ślinotok :)) Cudna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. boska tarta :) ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie moje smaki i do tego pięknie wygląda. Wpraszam się na obiad!; )

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka kolorowa, taka wiosenna :) Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  10. ale dobroci! Ale pyszności... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda niesamowicie apetycznie, ostatnio mam fazę na tary na przeróżne sposoby, taki przepis bardzo mi się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie muszę próbować, żeby wiedzieć, że dobre! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooooo my what indulgence! my tummy is grumbling at me.

    OdpowiedzUsuń
  14. moje smaki!:) musi być boska:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię tarty na słodko i wytrawnie, Twoja pysznie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda fantastycznie, chcę ją! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Fanką ryb nie jestem, ale coś tak czuję, że jakby taka piękna tarta znalazła się na moim talerzu, to nie zostawiłabym ani kawałka :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda baaaardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda świetnie :) Piękne wiosenne danie! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ależ ona wygląda. Rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz