Przejdź do głównej zawartości

Tort Ptasie Mleczko z malinami








           Pamiętacie "Ptasie Mleczko" ? Tym razem zrobiłam dla was wersję w formie torcika. Na kruchym ciasteczkowym spodzie z dodatkiem malin. Po oblaniu czekoladą prezentuje się fantastycznie a jest dziecinnie prosty do przygotowania.




Składniki: 
  • 120 g herbatników 
  • 60 g rozpuszczonego masła 
  • 250 ml mleka 
  • 10 g żelatyny 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 250 g malin + do dekoracji 
  • 50 g gorzkiej czekolady + 4 łyżki mleka 

Tortownica 18 cm


             Zmiel herbatniki dodaj do nich rozpuszczone masło i wymieszaj. Przełóż do foremki i dociśnij do dna. Schowaj do lodówki.
Żelatynę wsyp do garnka zalej mlekiem i odstaw na 5 minut. Następnie wsyp cukier, wlej ekstrakt i cały czas mieszając podgrzej aż cukier i żelatyna się rozpuszczą (nie gotuj). Przestudź. Przelej do miksera i ubijaj 10 minut na średnich obrotach a później 10 minut na najwyższych. Dodaj maliny i delikatnie wymieszaj. Przełóż do foremki i włóż do lodówki. Przed podaniem ułóż maliny i polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Czekoladę połam, włóż do miski wlej mleko i ustaw nad garnkiem z parująca wodą mieszaj do rozpuszczenia.





Komentarze

  1. Prezentuje się rewelacyjnie i z pewnością jest też pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie Ptasie Mleczko z pewnością na głowę bije to wedlowskie. Uczta prawdziwa i sam najlepszy smak :) Tort wygląda tak wykwintnie. Ach! Narobiłaś mi smaka... :) Pozdrowionka cieplutkie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiało być pyszne :) Wygląd niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale się prezentuje :) Ojoj! Jadłabym takie z wielkim apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już czujemy jego delikatność! Wspaniały!
    Zachęcamy do wzięcia udziału w naszym konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę spróbować zrobić takie z agarem:) Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bajeczny efekt, a tak mało wysiłku, magia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo ładna rzecz! Lekka i pyszna:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz