26.08.2016

Babka ze śliwkami i kruszonką







            Puszysta, waniliowa babeczka z dodatkiem śliwek i kruszonki może być idealnym dodatkiem do kawki :D 




Składniki: 

  • 4 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 
  • 200 g rozpuszczonego masła 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego 
Kruszonka:
  • 5 łyżek mąki 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki masła temp. pokojowa 

Śliwki około 300 g

Tortownica 21 cm


                Jajka wbij do miski i zacznij ubijać, następnie pomalutku i partiami wsypuj cukier.  Ubijaj do chwili aż cukier się rozpuści a masa zrobi się jasna i puszysta. Cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Potem dodawaj po łyżce wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy. Przelej do foremki a na wierzchu ułóż śliwki skórką do ciasta. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj jeśli będzie trzeba dodaj mąki. Kruszonka powinna przypominać wilgotny piasek. Wyłóż ją na wierzch ciasta. Piecz w 180*C do suchego patyczka około 45-50 minut.






7 komentarzy:

  1. Lubie takie babki z owocami, kruszona idealnie pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością bardzo smakowita. Babki to nie moje najukochańsze ciasto, ale takiej ze śliwkami i w towarzystwie kruszonki nie potrafiłabym odmówić. Pozdrowionka! Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do kawki czy też herbatki najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już kusisz tymi śliweczkami :) A my jeszcze się do nich nie dobrałyśmy! Ciacho cudne do herbatki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...