Przejdź do głównej zawartości

Tarta z malinami, serkiem mascarpone i budyniem





           Przepyszna tarta! Łatwa i szybka w przygotowaniu. Połączenie, kruchego, delikatnego, maślanego ciasta tarty z nadzieniem serowo budyniowym i kwaskowatymi malinami jest bardzo smaczne.Idealne zakończenie sezonu na maliny.


Składniki:

Spód:
  • 100 g zimnego masła 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki krupczatki 
  • 50 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
Nadzienie:
  • 250 g serka mascarpone 
  • 3 jajka 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 5 łyżek cukru 
  • 250 g malin 

Foremka do tart 21 cm. 

         Mąki i cukier wysyp na stolnicę. Dodaj masło pokrojone w kostkę, pokrój i  przemieszaj nożem wszystko. Dołóż żółtka i zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Przełóż do natłuszczonej foremki. Dociśnij do brzegów i dna formy. Włóż do lodówki na 30 minut. Następnie połóż pergamin i wsyp groch, fasolę albo inne obciążenie. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut. Po upływie tego czasu zdejm obciążenie i włóż z powrotem na 20 minut. Lekko przestudź.
         Nadzienie: Maliny połóż na podpieczony spód. Pozostałe składniki dokładnie wymieszaj i wylej na ciasto. Piecz 25 minut w 180*C.






Komentarze

  1. Wygląda cudnie i pewnie też tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z mascarpone! Bomba :) Uwielbiam tarty :) Takie z owocami sezonowymi ostatnio bardzo do mnie przemawiają. Malin mam pod dostatkiem na ogrodzie, więc skuszę się na ten przepis :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O racja! Takie połączenie jest przepyszne :) Niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś jadłyśmy naszą pierwszą tartę i niestety nie wyglądała tak dobrze jak Twoja xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi rozpływać się w ustach! Piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Tarta wygląda perfekcyjnie:) Bardzo lubię połączenie owoców i budyniu;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy budyń ugotować wcześniej, czy zmieszać proszek budyniowy?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz