Przepyszna tarta! Łatwa i szybka w przygotowaniu. Połączenie, kruchego, delikatnego, maślanego ciasta tarty z nadzieniem serowo budyniowym i kwaskowatymi malinami jest bardzo smaczne.Idealne zakończenie sezonu na maliny.
Składniki:
Spód:
- 100 g zimnego masła
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 5 łyżek cukru
- 250 g malin
Foremka do tart 21 cm.
Mąki i cukier wysyp na stolnicę. Dodaj masło pokrojone w kostkę, pokrój i przemieszaj nożem wszystko. Dołóż żółtka i zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Przełóż do natłuszczonej foremki. Dociśnij do brzegów i dna formy. Włóż do lodówki na 30 minut. Następnie połóż pergamin i wsyp groch, fasolę albo inne obciążenie. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut. Po upływie tego czasu zdejm obciążenie i włóż z powrotem na 20 minut. Lekko przestudź.
Nadzienie: Maliny połóż na podpieczony spód. Pozostałe składniki dokładnie wymieszaj i wylej na ciasto. Piecz 25 minut w 180*C.
Wygląda cudnie i pewnie też tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńZ mascarpone! Bomba :) Uwielbiam tarty :) Takie z owocami sezonowymi ostatnio bardzo do mnie przemawiają. Malin mam pod dostatkiem na ogrodzie, więc skuszę się na ten przepis :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńO racja! Takie połączenie jest przepyszne :) Niebo w gębie
OdpowiedzUsuńIdealna do kawy
OdpowiedzUsuńDziś jadłyśmy naszą pierwszą tartę i niestety nie wyglądała tak dobrze jak Twoja xD
OdpowiedzUsuńMusi rozpływać się w ustach! Piękna :)
OdpowiedzUsuńMniam! Tarta wygląda perfekcyjnie:) Bardzo lubię połączenie owoców i budyniu;)
OdpowiedzUsuńCzy budyń ugotować wcześniej, czy zmieszać proszek budyniowy?
OdpowiedzUsuńNie gotujemy, wsypujemy proszek.
Usuń